PERFIL
Internacional 15/12/2012

Adam Lanza, el jove introvertit que va tornar a la seva escola de primària convertit en assassí

La localitat de Newtown, que havia registrat només un homicidi en una dècada, es pregunta què va portar un noi solitari de 20 anys a matar 20 nens d'entre 5 i 10 anys

Agències
2 min
Una nena plorant durant una missa en record de les víctimes a Newtown. GETTY

NewtownVestit de fosc, emmascarat i armat amb almenys dues pistoles, Adam Lanza entrava divendres a la seva antiga escola de primària. No va dubtar: va disparar de forma indiscriminada contra tothom que va trobar, fossin adults o nens, i després va suïcidar-se. El balanç, catastròfic: la pitjor matança en una escola de la història dels Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però què va conduir un jove tímid de 20 anys a perpetrar una massacre d'aquestes característiques? El poble de Newtown, que només havia registrat un homicidi en una dècada, es despertarà aquest dissabte buscant els perquès d'aquest succés. De moment, a l'espera encara que la policia confirmi si és realment Lanza l'autor del tiroteig, no hi ha respostes, però sí algunes claus per entendre l'actitud del jove que va matar la seva mare –i mestra de l'escola– i després va acabar amb la innocència de vint infants.

Un noi diferent

Segons explica l'agència Reuters des de la localitat de Newtown, Lanza va ser un estudiant inusualment brillant, d'acord amb testimonis de companys del col·legi. A l'institut de la ciutat, acostumava a vestir més formalment que els altres estudiants, sovint amb pantalons de color caqui, camises i, de vegades, fins i tot amb un estoig per als bolígrafs que li penjava de la butxaca, justament, de la camisa, explica Tim Arnone, que estudiava amb Laza a l'escola Sandy Hook, on va tenir lloc el tiroteig.

Un estudiant 'nerd'

Arnone i Lanza van unir-se al club de tecnologia de l'institut, on passaven el temps jugant a videojocs. "Amb tota seguretat era el club més 'nerd' de l'escola", assegura Arnone, de 20 anys. Segons aquest jove, Lanza també vivia "pressionat" pels seus pares perquè tragués notes brillants, sobretot per la seva mare. "Realment l'empenyia perquè fos més intel·ligent i treballés més dur a l'escola".

Passió per les armes

Nancy Lanza i el seu marit, Peter Lanza, van divorciar-se el 2008. Un veí de la família, Dan Holmes, descriu la mare com una obsessionada per les armes, però diu que era molt amable i encantadora a la feina.

"Era un noi molt tranquil", explica a Reuters un altre company de Lanza que prefereix no identificar-se. "Recordo ser el seu únic amic a primària. Sempre va ser molt amable, molt educat".

stats