Internacional 15/12/2012

L'assassí de Connecticut va entrar a l'escola a la força

La policia troba "bones proves" sobre els motius del tiroteig, però encara no les fa públiques. Xifra en 28 el total de morts en la massacre, els noms dels quals encara no han estat revelats

Agències
2 min
Una nena és evacuada de l'escola Sandy Hook després del tiroteig / MICHELLE MCLOUGHLIN / REUTERS

NewtownEls investigadors han trobat "proves molt bones" per explicar el que va dur un home armat de 20 anys a matar 20 nens i sis adults en una escola primària en el petit poble de Newtown, a Connecticut, en un dels pitjors tirotejos massius de la història dels EUA. "Els nostres investigadors al lloc del crim han trobat unes quantes evidències que, esperem, ens permetin tenir una fotografia del com i el perquè es van produir els fets", ha explicat el tinent policial de l'estat de Connecticut, Paul Vance, en una roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Vance no ha precisat en què consisteixen aquestes proves, però ha explicat que Adam Lanza, nom amb què fonts policials han identificat l'atacant, va entrar per la força a l'escola després que no li permetessin l'entrada. Lanza va obrir foc el matí de divendres a l'escola de primària Sandy Hook, on els alumnes tenien entre 5 i 10 anys. Lanza va matar 26 persones abans de disparar-se a si mateix, i també va matar una altra persona en un altre lloc proper.

D'altra banda, segons fonts policials, una de les persones adultes morta, una dona, era la mare de l'autor dels fets, Nancy Lanza. Per fer encara més macabres els fets, la dona era col·leccionista d'armes i ella mateixa havia comprat, registrat i guardat les armes que el seu fill va usar per perpetrar la matança.

La policia científica ha treballat tota la nit i ha traslladat els cadàvers a l'oficina del forense perquè se'ls practiquin les autòpsies, segons la policia. De moment, les identitats de les víctimes encara no han estat facilitades.

Els fets es van produir aquest divendres al matí, hora local, quan Lanza es va dirigir a l'escolar Hook de Newtown, on estudien nens d'entre 5 i 10 anys, i va matar fins a 28 persones abans de suïcidar-se i acabar amb la vida d'una altra persona en un lloc proper al centre. Newtown està a 130 quilòmetres de distància de Nova York i molts dels seus habitants s'hi desplacen diàriament per anar-hi a treballar. Segons informa Reuters, la ciutat està considerada com la cinquena ciutat més segura dels Estats Units per la web NeighborhoodScout.com, d'acord amb les estadístiques de delictes de l'any passat.

La tragèdia ha reobert el debat sobre l'ús de les armes als Estats Units i ha fet tornar a la memòria dels nord-americans la tragèdia en un institut de Columbine, a Colorado, on dos estudiants van matar 13 persones. El mateix president dels Estats Units, Barack Obama, va apostar per prendre "mesures significatives" per prevenir més tragèdies d'aquest tipus, i que passarien per replantejar l'ús de les armes al país. Visiblement afectat, Obama va expressar un "dolor aclaparador" i va assegurar que "tenim els cors trencats" arran dels fets.

stats