Internacional 15/10/2012

Londres i Edimburg han signat l'acord per al referèndum d'independència d'Escòcia

El primer ministre escocès, Alex Salmond, i el seu homòleg britànic, David Cameron, han signat aquest dilluns a Edimburg l'acord per fer la consulta sobiranista la tardor del 2014

Marc Vidal
2 min
Cameron i Salmond se saluden a Edimburg / REUTERS

EdimburgEl primer ministre escocès, Alex Salmond, i el seu homòleg britànic, David Cameron, han signat aquest dilluns a Edimburg l'acord per transferir a Escòcia els poders per celebrar un referèndum d'independència la tardor del 2014.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l'entesa entre Edimburg i Londres, el govern escocès, amb majoria absoluta al Parlament d'Edimburg, controlarà en exclusiva tot el procés per convocar la consulta, sota la supervisió de la Comissió Electoral del Regne Unit, l'òrgan independent que garanteix tots els processos electorals britànics.

La reunió entre els governants escocès i britànic ha durat poc menys d'una hora. Està previst que Alex Salmond expliqui l'acord aquesta tarda en una roda de premsa.

Un dels punts polèmics d'aquest procés és la formulació de la pregunta del referèndum, que els independentistes escocesos volen que sigui: "Esteu d'acord que Escòcia sigui un estat independent?". "No és la bona formulació", ha etzibat aquest dilluns Michael Moore, el secretari del govern britànic per Escòcia. "La Comissió Electoral del Regne Unit serà la que dirà l'última paraula", ha assegurat.

"Sense cap dubte es tracta d'una formulació neutral", ha afirmat Nicola Sturgeon, la vice primera ministra escocesa, "però serà el Parlament d'Edimburg el que s'acabi pronunciant".

Però aquesta no és la primera topada entre els dos governs sobre el referèndum; l'altra és la intenció que votin també joves de 16 i 17 anys en un país on l'edat legal per exercir el sufragi és a patir dels 18 anys. "El que hem de fer és obrir la resta de processos electorals també als joves de 16 i 17 anys", ha assegurat Moore, que, com a liberal, està a favor d'allargar l'edat en què es pot exercir el vot al Regne Unit.

"En els dos anys que tenim ara podrem registrar sense problemes al cens electoral aquest segment de la població", s'ha defensat Stugeon de les crítiques que diuen que és massa just per garantir que aquests joves podran votar.

La premsa escocesa mira el procés català

Un dels principals diaris escocesos, el 'Sunday Herald', ha publicat un editorial aquest diumenge en què, sota el títol "L'acord és el camí adequat per començar la discussió més crucial que hem fet mai", assegura que "és un punt a favor de David Cameron que no ha intentat evitar que Escòcia decidís el seu futur en un referèndum legal i vinculant".

El diari considera que "només cal mirar al caos que s'ha creat a Catalunya, on un referèndum ha estat rebutjat per Madrid, per veure els perills de suprimir un sentiment nacional democràtic. Per sort, nosaltres fem les coses de forma diferent aquí", conclou l'editorial.

stats