Internacional 29/11/2012

Un informe independent demana una llei per l'autorregulació de la premsa britànica

El document inclou punts de millora com la protecció de les víctimes, l'assetjament periodístic i la relació entre els partits polítics i els mitjans de comunicació. Cameron diu "no" mentre que Clegg és partidari d'una nova legislació

Anna Solé Sans
3 min
Un manifestant amb una màscara de Ruper Murdoch pretén cremar l'informe. AFP

BarcelonaEl jutge Brian Leveson ha recomanat aquest dijous la promulgació d'una nova llei al Regne Unit per crear un organisme supervisor de la premsa que garanteixi que tots els mitjans poden autorregular-se amb eficàcia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de 16 mesos d'investigacions, el jutge Leveson ha divulgat aquest dijous l'esperat informe de 2.000 pàgines, sobre la regulació de la premsa britànica per l'escàndol de les escoltes il·legals del dominicals 'News of the World' de Rupert Murdoch.

La premsa britànica gaudeix actualment d'una autorregulació a través de l'anomenada Comissió de Queixes de la Premsa, però es considera que aquest organisme és antiquat i ineficaç. "El que es necessari és un sistema realment independent i efectiu d'autorregulació amb obligacions cap a la població", ha dit el jutge al publicar el seu document.

La nova llei que s'aprovi també haurà de salvaguardar la llibertat d'expressió amb la finalitat d'impedir qualsevol interferència del Govern, ha explicat el magistrat al presentar el seu document al centre de conferències "Queen Elizabeth II" de Londres.

Protecció de les víctimes i de l'assetjament periodístic

El magistrat ha dit que les seves propostes tenen com a objectiu protegir els drets de les víctimes si també als ciutadans que presentin queixes quan es vegin perseguits per la premsa.

El nou organisme independent regulador, ha explicat, ha de garantir la qualitat del periodisme i, al mateix temps, protegir la intimitat de les persones. Hauria de tenir l'autoritat per multar fins a 1,2 milions d'euros als periodistes si violen el seu codi de conducta.

Entre altres recomanacions, el magistrat ha dit que les víctimes dels assetjaments dels periodistes tindran dret a sol·licitar una indemnització sense haver de passar pels tribunals.

Leveson ha considerat que la premsa ha actuat fins ara com si el seu codi de conducta "mai hagués existit", fet que ha perjudicat la "vida de persones innocents".

La relació entre els polítics i els mitjans de comunicació

El jutge també ha criticat la relació entre els polítics i els mitjans de comunicació durant els últims vint anys, que ha considerat molt estreta i l'ha considerat "perjudicial". Leveson ha dit que no ha trobat proves que hi hagués algun tipus d'acord entre el Govern i el News International (NI), Rupert Murdoch i el cap de 'News of the World', per fer-se favors a través de publicacions de notícies favorables al govern.

Per afegir transparència als sistema, Leveson proposa la publicació, cada tres mesos, de totes les reunions que se celebrin entre periodistes, directors i propietaris de mitjans de comunicació, així com el contingut de les converses.

Clegg i Cameron es distancien

El vice primer ministre britànic, liberaldemòcrata Nick Clegg, s'ha distanciat aquest dijous al Parlament del cap de Govern, David Cameron al ser partidari a l'hora d'establir un nou organisme autorregulador de la premsa. En una declaració de l'executiu de coalició ha donat suport a l'esperat informe publicat aquest dijous pel jutge Leveson.

El líder del Partit Liberal Demòcrata ha dit, que compta amb el suport dels laboristes d'Ed Miliband, que legislar es l'"única manera" per assegurar la independència d'un organisme regulador. Després de les reaccions suscitades per l'informe, encarregat pel primer ministre per l'escàndol de les escoltes del dominical de Ruper Murdoch "News of the World", Clegg ha afirmat que no veu "una millor solució que la proposada" en el document. "És necessari que ens posem a treballar en aquest assumpte. Ho devem a les víctimes d'aquests escàndols, que ja han esperat massa temps a que nosaltres fem allò correcte. Massa temps perquè hi hagi un organisme independent de la premsa on poder confiar", ha observat.

Per veure un resum de l'informe cliqueu aquí.

stats