Internacional 09/01/2012

Com seria una Escòcia independent?

L'oferta de Londres per tal de fer un referèndum vinculant sobre la independència d'Escòcia reobre el debat sobre les perspectives que tindria aquest nou estat

Ara
2 min

BarcelonaQui seria el cap d'estat?

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La intenció del primer ministre escocès, Alex Salmond, és que la reina continuï sent la cap d'estat, de la mateixa manera que ara Elisabet II és la cap d'estat d'altres països de l'antiga Commonwealth.

Quina moneda tindria?

Els nacionalistes escocesos voldrien mantenir la lliura esterlina com a moneda, tot i que no descarten en un futur emetre lliures escoceses. Qüestió a banda és el debat sobre si caldria adoptar l'euro.

Formaria part de la UE?

Segons els estudis jurídics encarregats pel govern escocès, el nou país formaria part automàticament de la UE, sense necessitat de renegociar cap dels tractats vigents. Aquest és un punt important, ja que no hi ha precedents d'ampliació a un nou estat membre com a resultat de la partició d'un país que ja és membre de la UE. El precedent més semblant és la reunificació alemanya, en què la República Federal va créixer automàticament amb la caiguda del mur de Berlín.

Mantindria la triple A?

Hi ha economistes que mantenen que Escòcia no tindria la triple A, de la qual gaudeix actualment l'economia britànica en el seu conjunt, per la incertesa que crearia el procés d'independència.

Caldria passaport per anar-hi?

El Regne Unit no forma part de la zona Schengen de lliure circulació de persones. Això vol dir que actualment ja cal passar un control de passaport/DNI per entrar-hi. Aquesta prerrogativa es mantindria invariable a no ser que es negociés de nou amb els integrants de la zona Schengen.

Quina seria la seva principal font de riquesa?

El govern escocès confia en els beneficis que reporta a les arques públiques el petroli i el gas del mar del Nord per mantenir el nou estat. Bona part dels beneficis ara van directament a la capital britànica, a Londres, i Escòcia disfrutaria plenament d'aquest ingrés.

stats