Internacional 07/02/2015

Un tribunal britànic, contra l’espionatge massiu a internet

Ara
1 min

Barcelona“Il·legal”. Per primer cop un tribunal especial que atén les denúncies sobre la conducta dels serveis secrets britànics ha determinat que una pràctica d’aquest ens no s’ajusta a la legalitat. Es tracta de l’operativa en marxa fins a l’any passat per compartir les dades de la vigilància a internet que feien les agències d’espionatge britànica (GCHQ) i nord-americana (NSA). Almenys durant set anys, entre el 2007 i el 2014, segons aquesta decisió judicial, aquestes pràctiques eren contràries als drets humans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“El règim que imperava per sol·licitar, rebre, emmagatzemar i transmetre per part de les autoritats britàniques comunicacions privades dels individus localitzats al Regne Unit, que van ser accessibles per les autoritats dels EUA, contravenen els articles 8 i 10 de la Convenció Europea dels Drets Humans”, assegura aquesta instància judicial en un escrit. L’article 8 fa referència al dret a la privacitat i a la vida familiar i el 10 consagra la llibertat d’expressió.

Satisfacció entre les ONG

Les organitzacions que van denunciar el programa de vigilància massiva a internet van celebrar aquest reconeixement. “Sempre s’havia dit que les agències d’intel·ligència havien actuat com si estiguessin al marge de la llei. La decisió d’avui confirma que la GCHQ i la NSA van dur a terme una operació il·legal de vigilància massiva a internet”, va assegurar ahir Eric King, de l’ONG Privacy International al diari The Guardian.

Malgrat la decisió judicial, un portaveu del GCHQ va celebrar ahir que s’hagi conclòs que “la major part del règim d’intercepció [d’informació]” és “totalment legal”. “Només s’ha sentenciat en contra d’un petit aspecte”, va assegurar aquest interlocutor.

stats