ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA
País Valencià 29/07/2014

Un informe extern diu que el Consell superarà el dèficit La Generalitat demana a Hisenda 1.300 milions

L’Autoritat de Responsabilitat Fiscal demana al País Valencià mesures ambicioses per quadrar els comptes

Efe/s.a.
4 min

Madrid/valènciaL’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) considera “molt improbable” que el País Valencià complisca amb l’objectiu d’estabilitat pressupostària, fixat per a enguany en l’1% del PIB, i creu que la desviació “pot ser substancial”.

Segons es desprèn del primer informe publicat ahir per l’Airef sobre els plans econòmics i financers de les comunitats que el 2013 van incomplir els objectius d’estabilitat pressupostària -Aragó, Castella-la Manxa, Catalunya, Múrcia, Navarra i el País Valencià-, aquesta última és la més mal situada a l’hora d’aconseguir l’objectiu d’estabilitat malgrat el seu “considerable esforç”.

Després d’analitzar l’esborrany del pla econòmic i financer i la informació complementària aportada pel govern valencià, l’Airef considera que les mesures que conté són “clarament insuficients” per garantir que es corregisca la situació de desequilibri registrada el 2013. Així mateix, s’estima que “les previsions arreplegades en l’escenari pressupostari d’ingressos i despeses no semblen avalades per les dades d’execució disponibles” en aquest moment.

Per aquest motiu, l’Airef recomana al País Valencià que revise “en profunditat” el seu pla econòmic i financer i que l’implemente amb un “conjunt ambiciós de mesures, adequant l’escenari previst al tancament de l’exercici segons les dades d’execució pressupostària del primer semestre”. En aquest sentit, l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal assenyala que el govern liderat per Alberto Fabra ha presentat un pla amb mesures per un import de 1.507 milions d’euros: 1.422 dirigides a augmentar els ingressos i 85 que suposen un augment de les despeses.

Dins d’aquestes mesures d’ingressos, el pla del País Valencià inclou els 1.000 milions d’euros que el Consell reclama en concepte de “fons d’anivellament” per compensar l’infrafinançament autonòmic. Però com que l’acord encara no s’ha adoptat en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), l’Airef no considera aquesta compensació una mesura pròpiament dita.

Pel que fa als 507 milions restants, el pla del Consell per reduir el dèficit preveu que 141 milions d’ingressos provindrien de la venda d’immobles, però l’Airef considera que aquesta partida “no s’ha justificat degudament amb informació addicional” .

El pla econòmic i financer valencià també valora en 230 milions d’euros la creació d’un impost sobre dipòsits bancaris, però, com que no s’ha recaptat cap import en els primers mesos de l’any, l’Autoritat Independent creu que la recaptació que es pot esperar serà “previsiblement molt inferior a la xifra prevista”. Una informació que va desmentir ahir la mateixa Generalitat en un comunicat en què va assegurar que l’abril passat es van recaptar 67 milions i, com que el tribut valencià encara no ha estat recorregut per l’Estat -que ha aprovat aquest mes un impost sobre els dipòsits bancaris-, encara continua vigent, de manera que podria augmentar aquesta recaptació.

Entre les despeses, el Consell preveu mesures de reordenació del sector públic per 52 milions i la consolidació dels acords de no-disponibilitat adoptats en l’exercici anterior, que afectarien la despesa no financera per un import de 209 milions d’euros.

Respecte a l’escenari pressupostari previst al tancament del 2014, l’Airef observa que la comunitat estima incrementar els ingressos no financers diferents dels recursos del sistema de finançament (lliuraments a compte i liquidació) en 1.707 milions, encara que ascendeix a 1.507 milions l’efecte conjunt esperat de les mesures adoptades, entre les quals s’inclou el fons d’anivellament.

Sobre les despeses, l’informe remarca un augment de les no financeres de 248 milions d’euros, derivat, principalment, de l’efecte negatiu del fet de no aplicar alguna de les mesures adoptades en anys anteriors, de l’evolució de les despeses d’interessos i de l’execució de l’ERO de Canal 9.

Dins de la “consistència del document i la qualitat de la informació” aportada pel País Valencià, continua el document, l’Airef considera “inadequat” l’apartat relatiu a la “descripció, quantificació i calendari de les mesures”, i “incomplets” els relatius a la “qualitat”, “concreció” i “causes de l’incompliment”.

L’informe no és cap sorpresa

Per a la Generalitat Valenciana aquest informe no suposa cap sorpresa. El mateix conseller d’Hisenda, Juan Carlos Moragues, ha reconegut en més d’una ocasió que és “molt complicat” complir l’objectiu de dèficit amb la situació actual. És a dir, amb un sistema de finançament que no arriba ni a cobrir les despeses de sanitat i educació, i tenint en compte que no existeix cap mecanisme que compense aquesta situació fins a l’aprovació del nou model.

Ahir el Consell va insistir en aquesta idea després de conèixer l’informe de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal. En un comunicat va remarcar que el document “reforça la posició de la Comunitat, que manté que el compliment de l’objectiu de dèficit ha de venir per la via dels ingressos i no per la via de les despeses”.

L’executiu d’Alberto Fabra treballarà “tota la setmana” amb el govern espanyol per aconseguir els 1.300 milions que reclama per poder complir l’objectiu de dèficit després d’aplicar “totes” les mesures d’eficiència, i per posar data a la reunió sol·licitada pel president i els empresaris amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro.

Ho va assegurar ahir la portaveu del Consell, María José Català, en ser preguntada per si ja hi ha data per a la reunió amb Montoro, que el Consell sempre ha mantingut que se celebraria al mes de juliol. En aquest sentit, va explicar que aquesta és “una setmana determinant”, “molt important”, ja que aquest dijous se celebra el Consell de Política Fiscal i Financera, en el qual es podria posar data a aquesta reunió. De moment encara no hi ha data per a la trobada, que és segur que no se celebrarà abans que acabe el mes, com havia promès el Consell.

Sobre el compliment de l’objectiu de dèficit, Català va recordar que el País Valencià ja ha plantejat que l’Estat l’ha d’ajudar en 1.300 milions d’euros perquè ja ha aplicat “totes les mesures d’eficiència” possibles i perquè ara “li toca al govern respondre oportunament a la comunitat”.

stats