País Valencià 02/09/2014

L'Audiència de Castelló dóna tres dies a les parts perquè es pronuncien sobre la suspensió cautelar de la pena de Carlos Fabra

L'exdirigent del PP i de la Diputació de Castelló ha sol·licitat la suspensió temporal de l'execució de la condemna fins que el consell de ministres resolgui l'indult

Europa Press
2 min
El Suprem pot enviar Fabra huit anys a la presó

Castelló de la PlanaLa secció primera de l'Audiència de Castelló ha donat trasllat a les parts perquè, tal com recull la llei, en un termini de tres dies es pronunciïn sobre la petició de suspensió cautelar de l'execució de la condemna que ha sol·licitat l'expresident del PP i de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, mentre es tramita la seva petició d'indult.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia(TSJ) valencià, aquest fet no altera l'obligació que l'exmandatari del PP comparegui aquest dimecres davant la sala que ha de comunicar-li la data del seu ingrés a la presó.

Carlos Fabra va presentar davant el ministeri de Justícia la petició d'indult després de la confirmació pel Tribunal Suprem de la sentència que el va condemnar a quatre anys de presó per delictes contra la hisenda pública en estafar més de 693.000 euros entre els anys 1999 i 2003, en el conegut com a 'cas Naranjax'.

La petició de Fabra va arribar al ministeri de Justícia, que el passat dia 19 d'agost es va dirigir a l'Audiència de Castelló per sol·licitar que emetés un informe sobre la idoneïtat de la mesura de gràcia sol·licitada, com a tribunal sancionador que és.

Aquest òrgan haurà de demanar així mateix informe al fiscal, escrits que es retornaran al ministeri que, després d'estudiar-los, farà un informe amb la seva proposta –que pot seguir o no el criteri dels informes rebuts– i elevar-la al consell de ministres perquè s'adopti la decisió.

Pagament de les multes

En l'acte de citació, també s'indicava que aquest dimecres s'anava a requerir a Carlos Fabra per al pagament de la indemnització i les multes fixades en la sentència. La via de sol·licitar l'indult és una de les quals pot utilitzar l'exdirigent del PP de Castelló per evitar la seva entrada a la presó, ja que és potestat de l'Audiència la suspensió de l'ingrés a la presó, si així ho estima oportú, mentre es tramita i resol la petició d'indult per part del govern espanyol.

Demà dimecres s'ha citat igualment davant el tribunal a l'exparella de Fabra, María Desamparados Fernández, per requerir-li el pagament de la multa imposada, deixant pendent el relatiu a la indemnització per a l'execució de sentència.

L'Audiència va condemnar a Fabra, el novembre de 2013, a quatre anys de presó per quatre delictes contra Hisenda, a una multa de 693.074,33 euros i a indemnitzar a Hisenda amb la mateixa quantitat pel total de la quantia defraudada durant els exercicis 1999, 2000, 2002 i 2003 més interessos legals.

La sala va apreciar la circumstància atenuant de dilacions indegudes. La petició de presó per a Fabra per part de Fiscalia era de 13 anys de presó, una multa d'1,98 milions d'euros i una indemnització de 693.000 euros. No obstant això, la sentència el va absoldre dels delictes de tràfic d'influències i suborn.

Tant Fabra com la seva exparella van recórrer aquesta sentència davant el Tribunal Suprem, que recentment –amb data 23 de juliol– es va pronunciar confirmant la resolució íntegrament per al primer, i rebaixant la pena per a la dona, en passar-la de dues a un any de presó.

stats