País Valencià 23/10/2014

Milers de persones es manifesten a València en el tercer dia de vaga d'estudiants contra la Lomce i les retallades

A Alacant i Castelló de la Plana també s'han celebrat sengles manifestacions amb l'assistència de centenars de persones

Europa Press
3 min
Manifestació convocada a València per bona part de la comunitat educativa per protestar contra la Lomce. / GUSTAVO GRILLO / EFE

ValènciaMilers de persones han protestat aquest dijous a València contra la Llei Orgànica de Millora i Qualitat de l'Ensenyament (Lomce) i han dit "prou" contra les retallades en l'educació pública, en el tercer dels tres dies de vaga convocats pel Sindicat d'Estudiants a nivell estatal.

La marxa, que ha partit de la plaça de Sant Agustí, ha congregat a organitzacions i sindicats com FAPA-València, Intersindical Valenciana-STEPV, Escola Valenciana, FE-CCOOPV i el Sindicat d'Estudiants del País Valencià, així com a representants de partits com el PSPV, Compromís i Esquerra Unida.

A Castelló de la Plana també s'ha celebrat una manifestació d'estudiants i professorat en contra de la llei educativa i les retallades en aquest àmbit que ha reunit a 400 persones, segons l'estimació de la Policia Local, i a Alacant, fonts policials xifren la participació en 750 persones. Des de la Policia han indicat a Europa Press que no s'han registrat incidents.

En el cas de València, sota el lema 'L'escola pública, cosa de tots i de totes', la manifestació ha recorregut els principals carrers de la ciutat, fins a arribar a la plaça de la Mare de Déu, on s'ha llegit un manifest unitari contra la Lomce i en el qual han criticat que hi ha 5.000 professors menys que fa quatre anys per "atendre a més alumnes".

A més, les organitzacions convocants han reprovat que hi ha alumnes que tenen dificultats per accedir als menjadors i als llibres de text i que s'han retallat línies en els centres públics, "la majoria en valencià", mentre "cedeixen terrè públic per construir centres privats i concertats".

En el manifest, han criticat que la Lomce "margina" a les llengües pròpies com el valencià perquè "espanyolitza" i "adoctrina" i han acusat a la consellera d'Educació María José Català i al Consell d'"atacar a l'ensenyament en valencià perquè prohibeix noves línies mentre autoritza línies en castellà".

Pública, de qualitat i en valencià

Els firmants del manifest han recalcat que la comunitat educativa continuarà treballant per un altre model educatiu i per "una educació pública, de qualitat, inclusiva, laica, democràtica, participativa i en valencià".

Durant la marxa, s'han escoltat consignes en defensa d'una educació "pública i de qualitat", al costat d'altres com 'segregació no és educació', 'els seus privilegis o la nostra dignitat' o la ja tradicional 'no hi ha pa per a tant de xoriço' i reclamacions de la dimissió tant de la consellera com del ministre d'Educació José Ignacio Wert.

A més, molts dels assistents han portat pancartes en les quals es podia llegir 'l'educació no es ven, es defensa', 'el bé de l'educació no és la corrupció' o 'per una vaga de tota la comunitat educativa, ja!'.

Retallada d'unitats en valencià

En declaracions als periodistes a l'inici de la protesta, el secretari general de la FE-CCOO, Miguel Ángel Vera, ha denunciat que, un any després de l'anterior vaga general, "l'administració segueix retallant unitats i ensenyament lingüístic en valencià" i que, davant aquesta situació, la mobilització "era necessària des d'un punt de vista unitari per defensar l'educació pública".

Per la seva banda, el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha sostingut que la Lomce és una llei que "no està consensuada de cap de les maneres" i que, des de la comunitat educativa, han reiterat que és "retrògrada, no aplica la qualitat i restringeix l'ús del valencià dins de les aules".

En la seva opinió, "l'administració educativa no es planteja que treballa per al poble i que l'escola pública és del poble i ha de seguir existint perquè és la que garanteix el dret a la igualtat en oportunitats en educació".

stats