País Valencià 02/05/2016

El 37% dels periodistes del País Valencià està aturat

La Unió de Periodistes Valencians vol impulsar abans d'estiu amb la Generalitat Valenciana un pla per "impulsar i reconvertir" la professió

Efe
2 min
El president de la Unió de Periodistes Valencians, Sergi Pitarch, junt als autors de l'estudi sobre l'impacte de la crisi en el sector.

ValènciaLa crisi econòmica ha propiciat el fet que l'índex d'atur de periodistes i reporters gràfics al País Valencià se situï en el 36,8 per cent, dels quals més del 35 per cent són de llarga durada, segons un informe impulsat per la Unió de Periodistes Valencians presentat aquest dilluns.

Segons conclou l'estudi, realitzat a partir de dues-centes entrevistes realitzades a professionals en actiu i aturats, més de la meitat dels enquestats s'ha vist afectat per un ERO o acomiadaments, gairebé sis de cada deu ha sofert una reducció salarial i el 22,4% té més càrrega de treball.

El president de la Unió de Periodistes, Sergi Pitarch, ha estat l'encarregat de presentar l'informe 'Crisi en el sector de periodistes i periodistes gràfics a la Comunitat Valenciana (2006-2016)' al costat dels seus autors, Fulgencio Torremocha i Esma Kucukalic, els que han qualificat de "demolidor" i "traumàtic" l'impacte de la crisi en el sector.

L'estudi revela que hi ha 1.100 periodistes inscrits en el Servei Valencià d'Ocupació i Formació, dels que tenen ocupació, el 40 % són autònoms i solament el 36,9 % té contracte (fix, el 13,1%; i temporal, el 23,8%). Pel que fa als fotoperiodistes, hi ha 158 en l'atur i solament 15 dels que treballen tenen contracte.

Pitarch ha assegurat que davant aquestes dades, l'associació s'ha proposat "abans d'estiu" asseure "en una mateixa taula" a patronal, sindicats i l'administració per elaborar un pla per "impulsar i reconvertir" la professió davant els nous nínxols i les noves oportunitats sorgides en el sector.

Ha alertat que l'índex d'atur en aquesta professió està "setze punts per damunt" de la mitjana de l'atur al País Valencià –que és del 21 %– i ha advertit que el mercat laboral no pot absorbir als 400 llicenciats que surten cada any de les universitats.

"Les seves possibilitats de trobar ocupació en un mitjà públic o privat són gairebé nul·les i o van a l'atur o emigren o canvien de professió", ha apuntat i ha ressaltat que el sector educatiu s'ha convertit en el "salvavides" dels periodistes, ja que un 20 % dels quals han perdut la seva ocupació recala en educació.

També ha indicat que més de la meitat dels enquestats "s'ha vist obligat a convertir-se en autònoms, amb la precarietat que això suposa" i ha explicat que, encara que el periodisme sempre ha estat una professió vocacional, el 46,7% "canviaria de professió".

La coautora de l'estudi ha explicat que l'informe inclou un annex de "com s'han anat destruint el treball" en els mitjans de comunicació valencians –amb reducció de pàgines, EROs "bestials" i tancaments– i una comparativa del creixement de l'atur, que ha passat de 200 periodistes el 2008 a 1.100 actuals.

Pitarch ha lamentat la "falta de visió del món universitari" que, malgrat la greu situació del sector, ha seguit oferint la titulació sense "eines" per a les noves necessitats, per la qual cosa "no acaben la carrera preparats per als nínxols actuals". L'únic nínxol en el qual han detectat que es crea "una mica d'ocupació" és el de les noves tecnologies i els gabinets de premsa.

Pitarch ha assegurat que encara que l'impacte del tancament de Radiotelevisió Valenciana va ser "brutal" no ha estat l'única cosa que ha afectat al sector.

stats