Parlament
Política 28/10/2014

ERC condiciona un acord d’estabilitat amb el Govern a la convocatòria d’eleccions anticipades

El diputat republicà Pere Aragonès descarta un pacte pels "pressupostos autonòmics" però obre la porta a donar suport a una pròrroga pressupostària. Per la seva banda, CiU assegura que el govern "està treballant" en la presentació dels comptes del 2015 a la cambra i contempla "totes" les opcions

L.vicens / N.orriols
2 min

BarcelonaEl diputat d'ERC, Pere Aragonès, ha condicionat aquest dimarts, en la roda de premsa del Parlament, un acord d'estabilitat amb el Govern a la convocatòria d'eleccions anticipades. Aquest nou acord d'estabilitat però, no es concretarà en el suport als pressupostos del 2015, que Aragonès ha descartat, sinó que es podria traduir en un suport a una pròrroga pressupostària després de fixar la data d'uns futurs comicis. Ara bé, aquesta pròrroga hauria d'incorporar, segons el republicà, la recuperació de la paga doble dels treballadors públics de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès aixi ha reclamat el Govern que convoqui eleccions "immediatament" després del 9-N en el marc d'un acord sobre un calendari "clar" per arribar a la independència. Això es concretaria en la introducció d'una sèrie de punts als programes dels partits sobiranistes que incloguéssin una Declaració d'Independència al Parlament i una calendarització del full de ruta.

CiU assegura que el Govern treballa en els comptes del 2015

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha dit que el Govern està "estudiant totes les situacions" però que té la intenció de presentar els comptes del 2015 al Parlament. Pel que fa a la petició d'ERC, Turull ha dit que ara "no està agendat" entrar en els detalls dels comptes, però ha assegurat que és "complicat" prorrogar els pressupostos i alhora recuperar la paga extra dels treballadors de la Generalitat. No ha descartat tampoc que l'executiu català presenti els pressupostos en solitari al Parlament.

Pel que fa a les eleccions, Turull ha reiterat que la convocatòria és una decisió del president de la Generalitat i ha instat les forces polítiques a centrar-se al 9-N.

Els republicans demanen "fermesa" en el 9-N malgrat el vet de l'estat

El diputat d'ERC ha criticat el govern espanyol per iniciar els tràmits per impugnar el el procés participatiu. Ha assegurat que l’estat espanyol “no és un estat democràtic” i que utilitza el Tribunal Constitucional com un “jutjat de guàrdia” i el Consell d’Estat com un “fiscal de partit”. En aquest sentit, ha demanat “fermesa” al Govern i que arribi “fins al final” per convertir el 9-N en un “èxit col·lectiu”.

stats