Política 26/08/2015

El procés sobiranista arriba al Parlament de l'Uruguai

El secretari d'Afers Exteriors del Govern, Roger Albinyana, hi ha comparegut, a petició de la cambra legislativa d'aquell país

Acn
2 min
Roger Albinyana i Albert Royo, aquest dimecres a Montevideo. ARA

BarcelonaEl secretari d'Afers Exteriors del Govern, Roger Albinyana, ha comparegut aquest dimecres, acompanyat pel secretari general del Diplocat, Albert Royo, davant la comissió d'afers internacionals del Parlament de l'Uruguai. L'objectiu de la compareixença, feta a petició de la cambra legislativa del país americà, era conèixer de primera mà el procés sobiranista català, les seves motivacions i les etapes posteriors a les eleccions del 27 de setembre. Durant la compareixença, que ha durat més d'una hora i a la qual han assistit diputats de tots els partits de l'arc parlamentari uruguaià, el secretari Albinyana ha destacat el caràcter plebiscitari i excepcional de la propera convocatòria electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, Royo ha repassat alguns dels fets més destacats dels darrers anys, que han desembocat en el moment actual, i ha parlat sobre el caràcter "democràtic, pacífic i integrador" del moviment sobiranista català. El secretari general del Diplocat ha posat com a exemple la propera Diada, durant la qual ha vaticinat que centenars de milers de persones es manifestaran "pacíficament" a Barcelona en defensa de la independència de Catalunya.

Després de la compareixença parlamentària Albinyana i Royo s'han reunit en privat amb el president del Parlament, Alejandro Sánchez, que, segons el Govern, també s'ha interessat pel procés polític català.

El debat sobiranista català ha estat també analitzat al Parlament de Dinamarca (Folketinget), que el 19 de maig va votar una resolució per la qual instava al diàleg entre Catalunya i Espanya per resoldre la qüestió. Aquesta moció va ser aprovada amb 64 vots a favor, cap vot en contra i 41 abstencions. El 7 de juliol també es va debatre sobre el tema al Parlament d'Irlanda (Oireachtas), en una sessió a porta tancada en què també van participar el secretari d'Afers Exteriors del Govern i el secretari general de Diplocat.

Prèviament a la compareixença d'aquest dimecres a la cambra uruguaiana, Albinyana i Royo van visitar l'Argentina dilluns i dimarts. Allà, el secretari d'Afers Exteriors va fer una conferència al Casal de Catalunya de Buenos Aires i els dos representants catalans van aprofitar l'ocasió per reunir-se amb dirigents polítics, entitats socials i mitjans de comunicació.

stats