Política 28/08/2016

Així va explicar la BPA l'"extorsió" de l'Estat per anar contra Mas i Junqueras: "No ho vaig denunciar abans per por"

Higini Cierco va relatar les suposades amenaces del govern espanyol davant la jutge d'Andorra

Ara
2 min

BarcelonaTot va començar el maig del 2014, quan l'agregat d'Interior a l'ambaixada espanyola d'Andorra, Celestino Barroso, es va posar en contacte amb l'empresari Higini Cierco perquè es reunís amb el cap d'afers interns de la policia espanyola a Madrid. Així ho narra l'accionista majoritari de la Banca Privada en la seva declaració, a la qual ha tingut accés l'ARA, davant la jutge a Andorra en el marc del cas BPA sobre blanqueig de capitals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Llegiu a Ernesto Ekaizer [Versió en castellà]Cierco va denunciar "extorsió" de l'estat espanyol per obtenir informació sobre els expresidents Jordi Pujol, Artur Mas i el vicepresident Oriol Junqueras, a més de les seves respectives famílies. Les autoritats espanyoles, segons l'empresari, els van fer xantatge per poder anar contra els dirigents independentistes.

Quin és el relat de Cierco?

El màxim accionista de la BPA va rebre una trucada de l'agregat d'Interior a l'ambaixada d'Espanya a Andorra, Celestino Barroso, que li va explicar que havia de parlar amb un seguit de persones a Madrid i que si s'hi negava el banc "moriria". Barroso va dir-li que una persona identificada amb el sobrenom de Fèlix, que segons ell era el comissari en cap d'afers interns de la policia espanyola, Marcelino Martín Blas, li donaria noves instruccions. Blas era un alt càrrec implicat en l'operació Catalunya, tal com fa pocs mesos va revelar en seu judicial el comissari José Manuel Villarejo.

D'acord amb Cierco, l'aleshores comissari Blas va reunir-se amb el conseller delegat de la BPA, Joan Pau Miquel, i va demanar-li informació bancària de Mas, Junqueras i Pujol. El directiu, "conscient del perill de l'advertència", va decidir proporcionar informació sobre Pujol. Dies més tard, sortia publicat al diari 'El Mundo' i l'expresident Jordi Pujol feia la confessió pública del juliol del 2014 sobre els diners que havia mantingut a l'estranger.

Per què els responsables de la BPA no van denunciar els fets? Cierco explica en la seva declaració que la policia espanyola els havia amenaçat de tancar el banc en quinze dies.

stats