Política 27/02/2015

Alaya obre una nova causa contra la Junta d'Andalusia per ajudes irregulars

La magistrada ha imputat quatre exalts càrrecs de l'administració andalusa pels avals atorgats a empreses, en una investigació derivada dels ERO

Efe
3 min
La jutge Mercedes Alaya. / EFE

SevillaLa jutge d'instrucció número sis de Sevilla, Mercedes Alaya, ha obert una altra causa contra la Junta d'Andalusia pels avals concedits des del 2009 a empreses, després d'una denúncia del PP andalús i derivada del cas dels ERO. La jutge ha imputat a quatre exalts càrrecs de l'administració andalusa. En una interlocutòria dictada el 24 de febrer, Alaya argumenta que obre la nova causa per donar un "adequat impuls processal" a la investigació després de la informació que va rebre relativa als avals concedits per la Junta a empreses en el cas dels ERO.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts del PP han destacat que la importància d'aquesta causa és que, a diferència dels ERO, totes les ajudes concedides de més de 1,2 milions d'euros van ser aprovades pel consell de govern de la Junta d'Andalusia i els acords van ser publicats en el butlletí oficial. Aquesta dada permet "intuir" que la investigació es dirigeix a la cúpula de la Junta d'Andalusia, el consell de govern, tal com subratlla el PP.

La jutge ha imputat per presumpta prevaricació i malversació de cabals públics l'exconseller d'Innovació Martín Soler; el viceconseller del mateix departament Jesús María Rodríguez; l'exdirector general de l'empresa pública IDEA Jacinto Cañete, i el secretari general d'Innovació, Juan Francisco Sánchez, que han estat citats a declarar entre 5 i el 8 de maig i estan imputats també en el cas dels ERO. Alaya ordena a l'Estat una prova pericial sobre les ajudes de salvament, reestructuració i temporals concedides a les empreses segons una ordre de 5 de novembre del 2008 i altres successives. La prova pericial pretén conèixer si va ser il·legal el que va passar a l'Agència d'Innovació i Desenvolupament d'Andalusia (IDEA) el 2009, quan es van concedir avals o crèdits per 71.200.000 quan el límit eren 18 milions. En aquest sentit, demana analitzar l'acord de consell de govern del 14 d'octubre del 2008 "i les al·legacions que a tal efecte va realitzar el que va ser director de l'Agència, Jacinto Cañete".

També pretén conèixer si els avals van ser comunicats a la conselleria d'Hisenda i si eren autoritzades pel consell rector d'IDEA, el consell de govern i la Comissió Europea, així com l'import dels fons públics recuperats i si la Junta ha estat activa o no a l'hora de recuperar els avals. A més a més, vol conèixer si les garanties prestades i les comprovacions d'idoneïtat dels avals van ser les necessàries "o van poder en algun cas encobrir meres liberalitats". Alaya demana indagar si les empreses van rebre també ajudes sociolaborals de la conselleria d'Ocupació per entendre si s'ha produït un incompliment del principi d'ajuda única, i requereix a la proposta d'acord del consell de govern i l'acord de juny del 2010 pel qual es van ratificar els avals concedits el 2008 i 2009 i les actes de la comissió de viceconsellers prèvia a aquests acords.

A la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, la jutge li encomana un atestat per analitzar si pot existir delicte per concedir el 2009 avals que superaven quatre vegades el sostre pressupostari i es van finançar amb transferències de finançament de capital per part de la conselleria d'Innovació, o també per no perseguir el seu reintegrament mitjançant l'Agència Tributària. En l'atestat que encarrega a la UCO, la magistrada vol conèixer si "la concessió o gestió il·lícita pot o no estendre als avals i préstecs concedits per l'Agència Idea amb anterioritat a aquesta línia d'ajuts i al marge del programa 31L de la conselleria d'Ocupació ", un programa que l'exdirector general de Treball, Francisco Javier Guerrero, va denominar" fons de rèptils".

La instructora ha emprès la nova investigació quan ha aconseguit una plaça a l'Audiència de Sevilla i està pendent que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) li comuniqui si accepta una pròrroga que ha demanat per concloure altres macrocauses que investiga, com els ERO o els cursos de formació, que també afecten a la Junta d'Andalusia.

stats