Política 29/09/2016

Arrimadas (C's) s'acarnissa contra el procés: "Això és la roda del hàmster. Baixin de la bicicleta estàtica"

La cap de l'oposició acusa els independentistes de "prendre el pèl" als catalans i "tornar a la casella de sortida" amb el referèndum

Núria Orriols
4 min

BarcelonaL'endemà del discurs del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquest dijous és el torn dels grups parlamentaris, que tindran mitja hora cadascun per anunciar el seu vot en la qüestió de confiança. La primera d'intervenir, a les nou del matí, ha estat la cap de l'oposició i cap de files de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha deixat clar que a parer seu els independentistes han retornat a la "casella de sortida" amb l'aposta del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, la dirigent de C's ha posat el dit a la llaga atacant la coherència del relat de Junts pel Sí i la CUP, i els ha retret que fins ara havien plantejat les eleccions del 27-S com "el referèndum que no els havien deixat fer". "No havíem quedat que ja era pantalla passada, el referèndum?", ha replicat Arrimadas, asseverant que el nou full de ruta "és una presa de pèl per als independentistes i per la majoria dels catalans".

"Això és la roda del hàmster, baixin de la bicicleta estàtica", ha ironitzat la líder de C's, que ha demanat a Puigdemont que es passegi per la "realitat de Catalunya", on els pensionistes "no arriben a finals de mes" i la gent pateix la crisi econòmica. Un canvi de plantejament que per Arrimadas és difícil que es produeixi perquè "hi ha molta gent vivint del procés a Catalunya durant molt temps", ha sentenciat. Tanmateix, ha augurat que arribarà un dia que caldrà bastir una "alternativa" a Catalunya que no passi pel sobiranisme i llavors "Puigdemont no serà creïble". C's creu que tard o d'hora el Govern "frustrarà" les il·lusions dels catalans que es creuen l'estat propi.

En el seu torn de rèplica, Puigdemont ha contestat que és C's qui viu fora de la realitat: "Vostès són uns cracs, han fet dos acords d'investidura i resultat zero [en relació al pacte primer amb el PSOE i després amb el PP]. No han aconseguit res. Vostès aconsegueixen coses virtuals, com aquell que agafa un 'pokémon' i es pensa que ha obtingut alguna cosa real", ha dit entre les rialles i els aplaudiments dels diputats de la seva bancada. El president també ha assegurat que la "pitjor presa de pèl" és no complir els programes electorals i "perdre la credibilitat" per fer president Rajoy.

La cap de l'oposició, però, ha insistit a Junts pel Sí que treballi per tots els catalans i que abandoni el referèndum –que ja titllat de "neverèndum" perquè creu que no es farà mai– per negociar una reforma del sistema de finançament, millores per als autònoms i per a les famílies i per reformar l'estat espanyol. "Ha de recordar que l'oposició representa més catalans que vostè i la CUP", li ha dit la cap de l'executiu. "Espero que tornem a tenir un govern a Catalunya que estigui a l'altura de la realitat", ha suplicat la cap de l'oposició.

La Generalitat 'no pot pagar ni a les farmàcies'

A més, Arrimadas ha acusat el president de la Generalitat d'enganyar els catalans quan diu que en 12 mesos estaran enllestides les estructures d'Estat i Catalunya estarà a punt per assolir la independència. La líder de C's ha dit que la Generalitat "no pot pagar ni a les farmàcies", que està en "fallida", i que en cap cas el Govern té la capacitat –ja no legal sinó econòmica– de crear un nou estat. Puigdemont ha replicat que les farmàcies "cobren millor que mai", malgrat que recentment els tribunals han dictat que el Govern haurà de pagar nou milions d'euros als farmacèutics pels retards en els pagaments.

Inés Arrimadas ha ofert mà estesa al cap de l'executiu per treballar per un canvi a Espanya que passa, segons ella, per contribuir ara en la formació d'un govern del PP i el suport de C's. "Per a vostès, com pitjor li vagi Espanya, millor", ha dit Arrimadas al president, ja que a parer seu els independentistes "viuen bé" amb les polítiques del PP de la majoria absoluta o amb algunes declaracions desafortunades de ministres populars. "Saben que si el PP deixa de tenir la majoria, se'ls acaba el xollo", ha afirmat. A diferència dels independentistes –ha dit–, C's "vol ser influent a Espanya" per reivindicar les demandes dels catalans.

En la rèplica, Puigdemont ha criticat la situació política espanyola pel seu "bloqueig" i per la incapacitat dels partits estatals de desencallar la investidura.

Crítiques a la nova CDC per 'perdre la centralitat'

Arrimadas també ha dedicat una part de la seva intervenció a criticar el Partit Demòcrata i els seus posicionaments independentistes, aprofitant que en els darrers temps hi ha hagut debat intern en el si de la formació per l'aposta de Puigdemont a celebrar un referèndum sí o sí. "Qui ha vist Convergència i qui la veu", ha dit asseverant que el partit que encara presideix Artur Mas i Neus Munté ha perdut la "centralitat" per aliar-se amb els anticapitalistes de la CUP.

Aprofitant que un dels objectius de C's és arreplegar part dels exvotants de CiU que ara estan desencantats amb la nova CDC pel gir independentista, Arrimadas ha dit que des de l'arribada de Mas i Puigdemont el partit ha renunciat al seu programa i als seus principis i ha posat d'exemple el distanciament del pla dels convergents amb el PNB per reforçar la seva tesi.

En el seu torn de rèplica, el president Carles Puigdemont ha demanat que si Arrimadas vol reivindicar el cap de files del PNB, Iñigo Urkullu, ho faci amb totes les seves demandes. I l'ha citat: "Urkullu també diu que Euskadi i Catalunya són realitats nacionals que necessiten un tracte bilateral. Hi està d'acord?", ha conclòs.

stats