Política 04/09/2014

Mas, als empresaris: "Comptin que es farà la consulta el dia 9 de novembre"

El president de la Generalitat, en un dinar a la Cambra de Comerç, sosté que el preu de "no tenir llibertat" és més alt que el de tenir-ne

Oriol March
3 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assenyalat en un dinar amb empresaris a la Cambra de Comerç de Barcelona que hi haurà llei de consultes i que la consulta del 9-N es convocarà. "A partir d'aquí, l'Estat no ha d'autoritzar res, simplement ha de no recórrer la llei catalana. Si finalment recorre, pot fer-ho sense demanar la suspensió de la llei. És una opció. El TC pot admetre a tràmit el recurs, o no. Fins i tot admetent a tràmit el recurs i suspenent la norma, pot aixecar la suspensió amb molt poc temps", ha indicat Mas, que ha reiterat que "'consulta' no equival a 'independència'". "Comptin que es farà la consulta", ha reiterat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La determinació del 9-N és total. Políticament hi ha algú més interessat que jo de posar les urnes? Si algú té interès segur, sóc jo. I si algú hi té interès, és el Govern", ha apuntat el líder nacionalista, que no ha garantit que hi hagi urnes al carrer en cas que l'Estat veti la consulta. "Hem de fer-ho bé. Això vol dir no fer el ridícul, fer-ho dins un marc legal, amb reconeixement internacional, no perdre l'esperit pacífic, atendre les majories socials", ha assenyalat, al mateix temps que reiterava que el Govern publicarà el llibre blanc sobre l'estat propi a partir dels informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN).

Pel que fa a la unitat del bloc sobiranista, el president ha apuntat el següent: "Cal molta responsabilitat de tothom. No es pot jugar amb el fet que uns només poden rebre cops i els altres només poden rebre carícies". El líder de CiU ha indicat que el debat sobre la legalitat serà "superflu", perquè la llei catalana estarà en vigor. Mas ha retret als grans partits espanyols que no tinguin "cap proposta" per a Catalunya.

Mas ha indicat que que "complir la legalitat és també complir amb la llei de finançament autonòmic". "Ens deuen 2.019 milions d'euros", ha indicat el president en referència als incompliments de l'Estat. El president ha donat per fet que no hi haurà nou model fins als 2016 perquè la discussió està posposada 'sine die'.

En referència al cas Pujol, Mas ha indicat (entre aplaudiments de la sala) que el cas Pujol no l'afectarà a l'hora de tirar endavant el procés sobiranista. Sobre la comissió d'investigació que es posarà en marxa al Parlament, s'ha preguntat si és "seriós" dir a l'expresident que vagi a la cambra catalana just després que hagi confirmat que s'explicarà a la comissió d'afers institucionals. El president ha reiterat que l'exlíder de CiU "fa deu anys que només és expresident, i res més". Mas ha retret a l'oposició que ara s'hagi unit per fer una comissió d'investigació sobre Pujol i no ho hagi fet a Alícia Sánchez-Camacho, que fa més d'un any que evita comparèixer al Parlament pel cas Método 3.

Recuperació econòmica

"És la societat catalana, la societat econòmica, la societat professional, la societat del món del treball, és qui està posant accent català a la recuperació espanyola. La Generalitat és qui més ha contribuït a la reducció del dèficit públic. Liderar la recuperació i ser els que més contribuïm a reduir el dèficit té algun tracte equivalent per part de l'Estat?", s'ha preguntat Mas, que troba més aviat negativa la resposta.

"Ens vam comportar millor que Espanya en el moment de la recessió, i ara fem el mateix en el temps de la recuperació. Dels 192.000 llocs de treball, més del 50% s'han creat a Catalunya", ha indicat el president, que ha avançat que el 35% de les empreses que exporten regularment des d'Espanya són catalanes.

Pel que fa a la reducció del dèficit, Mas ha indicat que s'ha baixat a la meitat els últims tres anys. "Recordeu que fins i tot aquells que aixequen les banderes més grans de la despesa pública, i en tenim algun exemple ben a prop [en referència a François Hollande, president francès i socialista] són els que han hagut d'aixecar la bandera principal de les grans retallades", ha considerat. Mas ha volgut destacar que més d'un 28% dels ajustos de l'Estat s'han fet a Catalunya. "Ara ja hem arribat més que ningú al final del camí, no es pot reduir més la despesa", ha assenyalat. "Si se'ns exigeix molt més, tampoc podrem fer-ho", ha apuntat.

Miquel Valls demana millors infraestructures

L'encarregat d'obrir l'acte ha estat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, que ha indicat que Catalunya "és i serà" un país industrial i turístic de primer nivell. En aquest sentit, Valls ha demanat "infraestructures de primer nivell".

stats