PLE DEL PARLAMENT
Política 26/03/2014

Mas: "El més greu de la sentència del Constitucional és que s'hagi produït"

El president de la Generalitat es pregunta si el TC "fa d'àrbitre" del conjunt de l'Estat

O. March / F. Casas
2 min
Mas conversa amb Mas-Colell i Homs als passadissos del Parlament / PERE TORDERA

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, considera que el més greu de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra la declaració de sobirania aprovada el 23 de gener del 2013 és que s'hagi produït. Així ho ha manifestat en la sessió de control que s'ha celebrat aquest matí al Parlament en resposta a Joan Herrera, cap de files d'ICV-EUiA, que ha considerat que la sentència marca "un abans i un després" en el sentit que es pronuncia contra una declaració política i no jurídica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Al llarg dels últims anys hi ha hagut milers de declaracions i programes electorals que no s'ajusten a la Constitució", ha afegit Mas. "EL TC és un àrbitre al servei de tots. Alguns ens preguntem si fa d'àrbitre del conjunt del poble de tot l'Estat", ha valorat el president.

L'autobús de Navarro

En el seu torn d'intervenció, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha demanat a Mas que "pugi a l'autobús" del PSC per tal de reformar la Constitució. "Només si es reforma la Constitució es pot fer una consulta legal i acordada", ha assenyalat Navarro, que ha considerat que Mas està "atrapat" i que els socialistes el volen "ajudar".

Alícia Sánchez-Camacho ha demanat respecte a Mas pel TC i que acati la sentència. El president ha preferit veure el got mig ple i ha llegit el fragment de la sentència que avala el dret a decidir si és en el marc legal. Obviant la necessitat de reformar la Constitució, el cap de l'executiu ha remès al debat del dia 8 i a com les Corts poden facilitar el debat. La líder del PP ha optat per instar-lo a assistir al debat al Congrés i intervenir. Mas ha dit que no accepta sobre això lliçons de qui s'ha negat a comparèixer al Congrés pel cas Método 3.

El cap de l'executiu ha afirmat, en tot cas, en respostes a Jordi Turull, de CiU, i Oriol Junqueras, d'ERC, que el procés "segueix" i el govern no es quedarà quiet per una sentència del TC que considerava previsible.

stats