Política 05/11/2014

Mas: "Mantenim el procés en legítima defensa d'un poble sencer i els seus drets fonamentals"

El president de la Generalitat, en un esmorzar informatiu, defensa que Catalunya està impulsant un procés "amb pulcritud democràtica i respecte legal"

Sara González / Oriol March
3 min
Artur Mas, durant la seva intervenció en l'esmorzar de Nueva Economía Fórum

BarcelonaJa no és només una qüestió de decidir si Catalunya ha de ser o no independent. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que el Govern manté el procés participatiu del 9-N "en legítima defensa d'un poble sencer" i els seus "drets fonamentals", que són el dret d'ideologia, la llibertat d'expressió i de participació. "Davant la lesió d'aquests drets ningú es pot quedar indiferent", ha sentenciat durant una conferència organitzada per Nueva Economía Fórum un dia després de la suspensió del procés de participació per part del Tribunal Constitucional (TC).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president ha lamentat que el govern espanyol estigui "abusant" de la "immensa força" que té. Tot i això, ha insistit que és important que ningú no tingui por. "S'intentarà introduir por, confusió, garbuix, però hem d'estar molt tranquils amb el que estem fent", ha recomanat. De fet, Mas ha volgut fer una crida a la "serenitat" i a la "tranquil·litat" per tal de "desdramatitzar" la recta final cap al 9-N. Ha atribuït a la "visió antiga" de l'Estat per part d'Espanya la voluntat dels catalans de "voler governar-se". "S'està actuant amb pulcritud democràtica i amb respecte legal", ha apuntat el lider de CiU.

El president ha argumentat que en els darrers dos anys Catalunya està defensant un "dret natural que és el dret a decidir" el seu futur com a poble. Un dret d'un país, ha dit, que té una "personalitat pròpia" que ha sabut conservar i en la qual ha integrat molta gent. "Aquest dret natural no se'ns reconeix i la lluita en la qual ens trobem és perquè se'ns reconegui aquest dret i per exercir-lo", ha sentenciat.

"Sense ni un cop ni un insult"

Aquesta defensa, ha subratllat Mas, s'està fent amb una majoria política sorgida d'unes eleccions, una majoria institucional que engloba la majoria d'ajuntaments i una mobilització social i "sense precedents" que s'està duent a terme "sense ni un cop, ni un insult ni un paper a terra". "Tota una lliçó de civisme", ha alertat Mas, que ha afegit que aquesta setmana és "més important que mai" que això segueixi sent així.

Malgrat tot, Mas ha lamentat que a l'hora d'abordar aquesta qüestió amb el govern espanyol només ha trobat "desconeixement, ignorància, menyspreu, intolerància a la diferència i, en alguns moments, algun episodi de males arts". Tot i això, el més greu, ha assenyalat el president, és "l'enorme incapacitat política" per part d'un executiu capitanejat per Mariano Rajoy que no ha proposat "ni una sola iniciativa" per resoldre el conflicte. Amb tot, Mas ha alertat que davant aquesta situació el "màxim error" que podria cometre Catalunya és "la calma i la serenitat". La clau, ha insistit, és defensar que no es va "contra ningú", sinó que Catalunya està intentant "perfilar un projecte propi" tot sabent que la convivència amb els "pobles ibèrics" és tan important aquesta setmana com la vinent.

Nodrida audiència

A la conferència del president Artur Mas hi han assistit consellers i dirigents de tots els partits menys del PP, Ciutadans i la CUP. Hi havia membres del Govern com el conseller de la Presidència, Francesc Homs; la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau; el conseller de Territori, Santi Vila; el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i el d'Interior, Ramon Espadaler. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, també era entre els assistents, així com Miquel Iceta, com a líder del PSC. També hi han estat presents les presidentes de l'ANC i Òmnium Cultural, Carme Forcadell i Muriel Casals, respectivament.

stats