Política 29/10/2014

Mas, al PP: "Vostès no saben què fer i volen recórrer intencions. Visca la democràcia espanyola”

El president de la Generalitat deplora que la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, digui al Parlament que el govern espanyol recorrerà la "intenció" del Govern d'"enganyar" l'Estat. Mas no esclareix si pensa mantenir el nou 9-N en cas de suspensió per part del TC

M.colomer / R.tugas
2 min
Mas, aquest matí a l'hemicicle amb la presidenta De Gispert i Oriol Junqueras / PERE VIRGILI

Barcelona"El que es portarà al Tribunal Constitucional és la seva intenció de voler enganyar l'Estat". Així s'ha expressat la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, durant la sessió de control del Parlament al president de la Generalitat, Artur Mas, que havia evidenciat la fragilitat de l'argumentació jurídica de l'Estat per bloquejar el nou 9-N. Una afirmació, la de Camacho, que ha escandalitzat el president Mas, que s'ha preguntat: "Portaran al TC la intenció? La intenció? [...] el problema que tenen és que no saben què fer i volen recórrer intencions. Visca, visca, visca la democràcia espanyola".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'última sessió de control al president de la Generalitat abans del 9 de novembre –la primera des de l'anunci que el govern espanyol vol prohibir també el procés participatiu–, el procés participatiu alternatiu ha centrat bona part de les intervencions i preguntes. Si bé el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, assegurava dimarts que el Govern mantindrà el nou 9-N al marge del que faci el TC, aquest dimecres el president de la Generalitat no ho ha concretat.

Més enllà de posar en dubte la capacitat jurídica del govern espanyol per bloquejar un procés participatiu sense cap efecte automàtic, Mas ha alertat que la Generalitat "no es pot instal·lar en la desobediència permanent". Ho ha dit en resposta al portaveu de la CUP, David Fernàndez, que ha insistit que el desacatament és l'única via per poder exercir l'autodeterminació. Fernández ha posat com a exemple dels embats de l'Estat el bloqueig del decret contra la pobresa energètica, el veto a la prohibició del fracking a Catalunya o el mateix procés participatiu del nou 9-N.

Un problema de fons

Precisament, aquests tres vetos de l'Estat a iniciatives legislatives del Parlament aprovades per àmplia majoria són l'exemple, ha dit Mas, que Catalunya com a autonomia "no té els instruments per resoldre les coses a fons". Molt diferent ha estat el to del líder de C's, Albert Rivera –la presidenta del Parlament li ha hagut de cridar l'atenció quan ha intentat interrompre en repetides ocasions la intervenció de David Fernàndez–, que ha acusat de "covard" Mas perquè no convoca de forma escrita el procés participatiu del nou 9-N. Una acusació, però, que se li ha girat en contra quan Mas ha respost que "de covards és utilitzar el TC" per prohibir les urnes i el vot el 9-N. Jornada d'alt voltatge al Parlament.

stats