ELECCIONS ANTICIPADES
Política 01/03/2015

Mas afirma que el 27-S és "un autèntic plebiscit" per respondre a les "querelles i recursos" de l'Estat

El president català alerta sobre "opcions que no donen cap garantia de futur" i critica que Syriza va prometre coses que no podia complir

Acn
3 min
Artur Mas, durant la seva intervenció al consell de la JNC al Tecnocampus de Mataró / ACN

MataróEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquest diumenge que les eleccions del 27 de setembre han de ser "un autèntic plebiscit" i que cal molta participació i un resultat clar a favor de la "sobirania i llibertat" de Catalunya. Durant el 18è Congrés de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), a Mataró, el president de CDC ha asseverat que els catalans han de respondre "amb el llenguatge de les urnes" a l'estat espanyol, "que s'expressa a través de sentències, recursos i querelles".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president ha fet una crida a la participació a les eleccions del 27-S, ja que ha assegurat que després del "cop de porta" que ha donat l'Estat a tots els intents del país d'arribar a una solució "pactada" aquestes eleccions són "l'únic camí possible, encertat, correcte i convenient". Mas ha dit que cal que tots els catalans entenguin que el 27-S s'ha de "convertir en un autèntic plebiscit" i lluitar contra aquells que ho voldran "minimitzar". "Estem utilitzant l'únic camí possible", ha declarat.

Tot i reconèixer que potser "no és el millor", ha dit que se li ha de treure el "màxim rendiment" i per això ha demanat una participació molt alta, ja que, "com més gent hi voti, més plebiscit serà", i també que hi hagi un resultat "clar a favor de la sobirania i la llibertat de Catalunya". El president ha assegurat que l'èxit d'aquesta jornada està "a les mans" de tots i que aconseguir que sigui un èxit serà una "rampa de llançament" per aconseguir els objectius marcats.

En aquest sentit, ha defensat que hi ha altres coses que no estan a les mans dels catalans com la forma de comportar-se de l'estat espanyol, que ha dit que és un estat "antipàtic i inhòspit". Per això, ha fet una crida a votar davant la "intransigència" del govern espanyol i del llenguatge de l'Estat, "que parla a través de sentències, querelles i recursos". "Davant d'aquest llenguatge, Catalunya ha de parlar amb un altre llenguatge, el dels vots, les urnes i la democràcia", ha afirmat.

En aquesta línia, també ha criticat la recent decisió del Consell General del Poder Judicial d'apartar temporalment el jutge Santiago Vidal i ha recordat que abans d'això també s'han "vetat" acadèmics, fiscals, escriptors i s'han querellat contra ell mateix i altres consellers per la celebració del 9-N. Ha considerat que aquestes accions donen un "trist balanç" de la forma de ser de l'estat espanyol.

Alerta davant Syriza

D'altra banda, Mas ha criticat aquells partits "que no donen cap garantia de futur" i que prometen que serà fàcil el que no ho és. Ha reconegut que la feina per aconseguir la sobirania de Catalunya tampoc és un camí fàcil però ha afegit que ell mai ha dit que ho fos. En canvi, ha acusat partits com Syriza de prometre coses i "48 hores després fer el contrari del que han dit".

A més, ha assegurat que l'èxit de l'aposta catalana depèn dels catalans i en canvi el govern grec va prometre coses, com la fi de l'austeritat, que no depenien només d'ells sinó del conjunt de la Unió Europea.

Ha avisat que quan faltin pocs mesos per a un cicle electoral se sentiran molts discursos com aquest i per això ha alertat que cal "posar sempre un filtre" a aquestes promeses.

El president ha estat rebut a l'auditori del Tecnocampus amb crits d'independència i favor de la seva actuació. Abans del seu discurs, la fins ara presidenta de la JNC, Marta Pascal, s'ha acomiadat dels militants.

stats