Política 17/10/2017

Brussel·les considera un "afer intern" l'empresonament de Sànchez i Cuixart

La Comissió Europea vol diàleg entre Madrid i Barcelona, però no imposarà la mediació

Laia Forès/efe
2 min
El comissari europeu d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, en una imatge d'arxiu.

Brussel·lesLa Comissió Europea torna a mirar a una altra banda en el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Brussel·les ha rebutjat comentar aquest dimarts l'empresonament del president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, acusats de sedició, perquè considera el cas "un afer intern" de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Brussel·les insisteix en aquest argument, si bé el mateix president de la CE, Jean-Claude Juncker, n'ha parlat més d'una vegada per donar suport a Mariano Rajoy i el conflicte ha sigut objecte de debat al Parlament Europeu.

El portaveu comunitari, Alexander Winterstein, ha subratllat que Brussel·les no es pronuncia "sobre processos judicials dels estats membres". Winterstein tampoc ha volgut contestar a la pregunta de si aquests fets fan més difícil el diàleg entre el Govern i Rajoy, i ha assegurat que la Comissió Europea no manté contactes directes amb la Generalitat.

Nova crida al diàleg

D'altra banda, el comissari europeu d'Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici, ha insistit aquest dimarts en el fet que la solució a la crisi a Catalunya ha d'arribar amb el diàleg entre Madrid i Barcelona, encara que Brussel·les no imposarà una mediació, que haurien de sol·licitar les dues parts. "No som nosaltres els que podem imposar una mediació. Perquè hi hagi una mediació, els actors, és a dir, Madrid i Barcelona, ho han de demanar", ha declarat Moscovici en una entrevista a l'emissora de ràdio France Info.

"No podem imposar des de l'exterior una mediació que els actors no demanen", ha repetit abans de demanar al govern espanyol i al de la Generalitat que "entrin en un procés de diàleg per resoldre aquesta qüestió en interès de tothom".

En ser preguntat sobre la possibilitat que se suspengui l'autonomia de Catalunya i s'aguditzi el xoc, el responsable europeu d'Assumptes Econòmics ha respost que "la violència i l'enfrontament no condueixen enlloc. La solució ha de ser el diàleg, que ha de ser a la vegada hàbil i fraternal".

Marge per a la negociació

Així, ha fet notar que, encara que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Carles Puigdemont, es responsabilitzen mútuament de la situació, "res irreparable no s'ha produït". Ha afirmat que des de la Comissió Europea estan "extremament atents" i que "no és bo que aquesta situació perduri, tampoc des del punt de vista econòmic".

El comissari francès ha recordat la posició de Brussel·les que el referèndum a Catalunya de l'1 d'octubre no va ser legal i que "sobre aquesta base no hi ha possibilitat de declarar una independència que sigui creïble". "Espanya és un país unitari, encara que estigui regionalitzat, i el referèndum organitzat no va ser un referèndum legal", ha argumentat Moscovici, després de referir-se al fet que "a la Unió Europea una noció fonamental és l'estat de dret i l'ordre constitucional".

Per això, ha indicat que el dret "incontestablement" està al costat de l'estat espanyol. "Però al mateix temps -ha dit-, la violència no és la resposta a un problema que turmenta, que divideix la població catalana. Cal escoltar i la resposta és el diàleg".

stats