Política 19/11/2015

CDC veu ara marge per una entesa abans de la campanya

Mas demana als negociadors mantenir les vies obertes

Oriol March
3 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, va ser ahir al vespre a Igualada.

BarcelonaPoc abans de la segona negativa de la CUP a investir Artur Mas com a president de la Generalitat, des de cercles governamentals es va mirar de teixir una estratègia que servís com a relat davant d’un escenari de noves eleccions al març. L’argumentari passava per deixar clar que Junts pel Sí havia fet moltes concessions, mentre que l’esquerra alternativa no havia alterat les seves posicions de partida. La remor interna va obligar Convergència a elevar el to contra la CUP -sectors del partit retreien haver “cedit massa espai”-, i per primera vegada, aquest dilluns, els nacionalistes posaven línies vermelles de cara a un possible pacte. L’escenari de noves eleccions ha pres més cos que mai durant la setmana, però ahir el candidat de Democràcia i Llibertat per al 20-D, Francesc Homs, va voler mostrar-se “esperançat” amb la possibilitat d’una entesa abans de l’inici de la campanya electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Cal afrontar la recta final de negociacions sense desqualificacions personals i amb el respecte més absolut els uns als altres, encara que estiguem en alguns aspectes als antípodes”, va assenyalar Homs després de reunir-se amb el secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Àlvarez. L’acord que vol Convergència, segons l’exconseller de la Presidència, ha de ser “positiu i proporcionat”. Un dels arguments força que ha fet servir Homs durant la setmana -acompanyat de pesos pesants com Andreu Mas-Colell i Felip Puig- es basa a dir que 10 diputats no poden imposar les idees als 62 de Junts pel Sí.

El paper de Mas

El president de la Generalitat en funcions mesura més que mai les intervencions públiques. En privat, segons fonts consultades, ha demanat als negociadors que esgotin totes les vies. “Estem treballant en aquesta línia. Volem fer possible el pacte, però no a qualsevol preu, com és lògic en tota negociació”, assenyalen a la cúpula de CDC. “Encara hi ha marge per a l’entesa”, remarca un alt dirigent del partit. Malgrat que existeixen veus que reclamen posar la directa cap a noves eleccions al març, el discurs oficial del partit passa per assenyalar que la direcció està “compactada” a favor del pacte.

Des d’Igualada, on va inaugurar la seu del clúster de la pell a la ciutat, el president en funcions va definir com a “molt complexa” la situació política i va voler fer una reflexió: “Perquè hi hagi solucions bones i duradores cal que els resultats siguin equilibrats, que ningú hi perdi molt i que tothom hi guanyi alguna cosa”. De moment, les solucions plantejades pel líder de CDC -govern coral amb tres grans àrees i una qüestió de confiança d’aquí deu mesos al Parlament- no han convençut, ni molt menys, la CUP.

“No hi ha solucions màgiques, però sí solucions”, va assenyalar Mas, que va observar que, “quan es tracta de construir coses rellevants entre gent diversa és important que ningú guanyi per golejada, perquè no es pot construir res de bo sobre les cendres d’alguns”. Aquest to conciliador, que també va ser exhibit per Homs, indica que encara hi haurà un últim intent per arribar a una entesa independentista i esquivar els comicis anticipats.

Les reunions entre les dues formacions, de fet, segueixen. Les precaucions han augmentat perquè a la CUP no li va agradar gens trobar-se càmeres al Palau de la Generalitat fa una setmana, abans del segon debat d’investidura. El canvi de discurs de CDC també és una via per asserenar els ànims i encarar la recta final de les converses.

stats