Política 02/12/2015

La investidura desinfla les expectatives de creixement de la CUP, segons el CEO

L'enquesta del centre demoscòpic de la Generalitat apunta a un empat entre el 'sí' i el 'no' a la independència en cas de referèndum

M.colomer / G.pruna
2 min

BarcelonaEl bloqueig de la negociació entre la CUP i Junts pel Sí passa factura a l'esquerra independentista, segons l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinio (CEO) que es va fer just després dels debats d'investidura frustrats. La CUP cauria del 13,1% dels suports que els enquestats li donaven just després del 27-S al 9% actual, i perdria en encara no dos mesos 4,6 punts. Això sí, repetiria els 10-11 diputats del 27-S. El desacord, però, també passa factura a Junts pel Sí, que si bé segueix sent a molta distància la primera força, també registra un lleuger descens d'1,2 punts, amb una projecció d'entre 58 i 61 diputats, per sota dels 62 actuals. La dada indica, doncs, que part del potencial votant de la CUP se'n tornaria a l'abstenció, tenint en compte que tampoc Junts pel Sí capitalitza el descens dels cupaires, sinó tot el contrari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Qui sí que capitalitzaria, segons el CEO, una eventual desfeta en el flanc sobiranista és Ciutadans, a qui el sondeig atribueix una intenció directa de vot del 13% i una projecció d'entre 28 i 31 escons, fins a sis més que els actuals 25. El creixement de Ciutadans passaria factura al PP, que segueix en caiguda lliure i podria arribar a quedar-se com a última força al Parlament, per darrere de la CUP, amb entre 9 i 10 diputats i una intenció directa de vot del 3%. El PSC mantindria el nivell de suport del 27-S amb una forquilla d'entre 15 i 17 diputats –ara en té 16–. Catalunya Sí que es Pot no remunta, amb una forquilla d'entre els 9 i els 11 diputats actuals.

Referèndum igualat

Com en el baròmetre del mes d'octubre, l'enquesta del CEO dibuixa un empat entre el 'sí' i el 'no' a la independència en cas que demà es fes un referèndum a Catalunya. En aquesta ocasió el 'no' obté un 48,2%, mentre que el 'sí' se situa en el 46,6%, unes dades que, segons el director del CEO, Jordi Argelaguet, suposen un "empat tècnic". La proximitat amb el baròmetre anterior fa que gairebé no hi hagi canvis i que l'independentisme –que va tenir una forta pujada en l'anterior sondeig– baixi una dècima i el 'no' en pugi quatre.

stats