Política 24/05/2011

Ofensiva de dirigents del PSOE per frenar la candidatura de Carme Chacón

La derrota electoral frena el possible duel entre la ministra i Pérez Rubalcaba per ser el cap de cartell el 2012

Joan Rusiñol
2 min

MadridS'han encès totes les alarmes a la seu socialista del carrer Ferraz i ara cal anar amb peus de plom. Avui, molts dirigents del PSOE han reclamat una única candidatura per aspirar a ser el candidat del partit a les generals del 2012. Es comença a imposar la vella idea d'Alfonso Guerra que les primàries les carrega el diable. Als quadres dirigents els preocupa una imatge de divisió interna i una nova lluita pel lideratge sota els focus dels mitjans de comunicació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els més actius han sigut, precisament, antics guerristes com el madrileny Rafael Simancas i l'exalcalde de la ciutat, Juan Barranco. El primer ha demanat que només hi hagi un únic candidat –i en aquest cas l'únic possible és Rubalcaba– i el segon ha anat més enllà i ha reclamat que no es faci aquest procés d'elecció, en contra del que diuen els estatuts.

Hi ha hagut més veus que també han reclamat fer pinya al voltant d'un únic candidat, com el secretari d'estat d'Afers Europeus, Diego López Garrido, o Gaspar Zarrías, mà dreta del vicepresident tercer, l'andalús Manuel Chaves.

El president del Congrés, José Bono, ha assegurat: "No hauríem de perdre el temps en afers interns. Un partit no és un fi en ell mateix".

En una entrevista a la Cadena SER, el vicesecretari general, José Balnco, ha volgut evitar la imatge que s'està dissenyant un procés a mida: "Honestament, no desitjo acords entre bambolines". Ara bé, va ser justament ell qui ahir va obrir la porta al debat quan va subratllar que un procés de primàries pot comptar només amb un aspirant.

Els dirigents més joves del partit estan provant de buscar una llista conjunta entre el vicepresident primer i la ministra de Defensa. Avui, tímidament, alguna veu propera a Carme Chacón, com el diputat Álvaro Cuesta, ha defensat el pluralisme perquè és "sempre un actiu".

stats