Política 08/07/2014

ERC avisa l'Estat que no impedirà el 9-N amb l'"asfíxia" econòmica

CiU i els republicans s'oposen als objectius de dèficit i de despesa del govern espanyol

Joan Rusiñol
1 min

MadridEsquerra avisa el govern espanyol que no aturarà la consulta del 9 de novembre amb l'"asfíxia" econòmica que, a parer seu, suposen els objectius de dèficit i el sostre de despesa aprovats pel Consell de Ministres. La diputada d'ERC al Congrés dels Diputats, Teresa Jordà, ha dit al ministre Cristóbal Montoro que "la independència és l'únic camí" que Madrid deixa als catalans per poder reforçar les polítiques socials i l'estat del benestar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant el debat que es fa aquest dimarts a la tarda al Congrés, Convergència i Unió també s'ha oposat els objectius fixats pel ministeri d'Hisenda i aprovats pel Consell de Ministres. El diputat Josep Sánchez Llibre ha acusat el govern del PP d'"asfixiar" les comunitats autònomes, perquè reparteix de manera desigual els esforços. Segons ha dit, l'Estat central es reserva un 83% del marge de dèficit i deixa als governs territorials el 17%. Un plantejament que, a parer seu, condemna a la "misèria" els encarregats de prestar els serveis d'educació i sanitat públiques.

Sánchez Llibre ha carregat contra la "prepotència i deslleialtat" de l'executiu de Mariano Rajoy i ha assegurat que aquest repartiment de càrregues -que obliga les comunitats a ajustar-se més el cinturó- no respon a la realitat de la despesa social i assegura que, fins i tot, és "inconstitucional".

El sostre de despesa és el primer pas per a l'elaboració dels pressupostos generals del 2015.

stats