Política 24/07/2015

Sáenz de Santamaría, sobre la suspensió de l'autonomia: "La Constitució ofereix mecanismes per fer complir la llei"

La vicepresidenta del govern espanyol, sobre Artur Mas: "Es va incapacitant per representar el conjunt dels catalans"

Ara
3 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, avui, després del consell de ministres / EFE

BarcelonaLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha reiterat aquest divendres que el govern espanyol se cenyirà a la legalitat, en referència al procés sobiranista, i preguntada sobre si s'activaria l'article 155 de la Constitució, que permet la suspensió de l'autonomia, per frenar el full de ruta dels independentistes, ha dit: "La Constitució ens ofereix mecanismes per fer complir la llei".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, la vicepresidenta ha assegurat que Mas "ha iniciat una carrera cap a enlloc" i que, a mesura que ha avançat en el seu camí, "ha perdut suport" i ha provocat una "fractura en el seu partit" i en el conjunt de la "societat catalana". Alhora, ha considerat que el procés sobiranista té més a veure amb un "viatge personal" que "amb una altra cosa", i que "en aquesta dinàmica és molt difícil confiar en la paraula" de Mas. D'aquesta manera, la número dos de Rajoy s'ha referit al president de la Generalitat: "Es va incapacitant per representar el conjunt dels catalans".

La independència, "impossible"

"Estem davant unes eleccions molt importants [en referència el 27-S] i Mas defensa la independència, que és impossible en el nostre país", ha afirmat. A més, ha assegurat que el president català sap "de ciència certa" que el programa de Junts pel Sí "no es complirà", i l'ha instat a "respectar" la llei, que, segons ha dit, li concedeix la condició de president de la Generalitat. "Ha de governar. De discursos, molts, i de tasques de govern, poques", ha asseverat.

Sobre la possibilitat de recórrer el decret de convocatòria del 27-S, la vicepresidenta ha dit que es tracta d'unes eleccions autonòmiques.

Retirada del bust de Joan Carles I a l'Ajuntament de Barcelona

"A Espanya els símbols estant protegits i emparats per la Constitució i les lleis", ha dit Soraya Sáenz de Santamaría en relació a la retirada del bust de Joan Carles I de la sala de plens de Barcelona.

Sobre si es col·locarà el de l'actual rei, Felip VI —cosa que Barcelona en Comú no ha confirmat—, la vicepresidenta ha reiterat que es farà "complir la llei". Alhora, ha demanat "respecte" cap als ciutadans: "les normes de convivència s'han de respectar, i més les autoritats". "Espero que l'Ajuntament de Barcelona compleixi amb les seves obligacions", ha dit.

Reforma de l'administració

Soraya Sáenz de Santamaría també ha presentat l'informe trimestral sobre la Comissió de Reforma de les Administracions Públiques (CORA). La número dos del govern espanyol, que coordina aquest organisme, ha tret pit perquè més del 70% de les mesures proposades per la CORA ja s'han finalitzat. La majoria de reformes estant vinculades al procediment administratiu comú per fer més "eficient" el sector públic. Ha destacat que en aquesta legislatura s'han suprimit 2.297 organismes públics, la qual cosa ha definit com un "intens treball". En total, ha xifrat en 29.600 milions d'euros l'estalvi en la reforma de les administracions públiques.

Mercat laboral

En la roda de premsa posterior del consell de ministres també ha intervingut la ministra de Treball, Fátima Bañez, que ha valorat positivament l'evolució del mercat laboral: "Va en la bona direcció". "Hi ha 300.000 aturats menys que el 2011", ha dit, i ha afegit que "creix el nombre d'empreses". Báñez ha fixat l'ocupació juvenil, el treball per als "més vulnerables" i els aturats de llarga durada com a principals destinataris de les polítiques actives d'ocupació, i ha apostat per l'emprenedoria i la formació professional com les vies de creació d'ocupació.

Fundació per a les víctimes del terrorisme

El consell de ministres també ha donat llum verda a la constitució del Centre Memorial de Víctimes del Terrorisme. El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha definit la fundació com un "centre d'homenatge i reconeixement permanent dels que han patit la xacra del terrorisme" per "construir la memòria col·lectiva". "És política d'estat la política antiterrorista i també ho és aquella per honrar la memòria de les víctimes". Ha definit la constitució del centre com una iniciativa "pionera" a Europa i ha justificat la seva creació "pel deute que la societat espanyola té amb les víctimes".

El centre estarà dedicat a les víctimes d'ETA i a les del terrorisme jihadista. La seu principal estarà situada al País Basc però també hi haurà un centre a Madrid dedicat a homenatjar les víctimes dels atemptats de l'11-M. El ministre ha anticipat que preveuen que la fundació entri en funcionament a finals de legislatura i que el director del Patronat que proposarà el govern espanyol serà el periodista Don Florencio Domínguez.

stats