Política 28/11/2014

Madrid diu que fa tres anys que fa propostes a Catalunya i carrega les culpes a Mas de la falta d'acord

Sáenz de Santamaría avisa el president que ha d'assumir les "conseqüències" dels seus actes

Ara
2 min

MadridEl president de la Generalitat, Artur Mas, sospita que l'Estat persegueix inhabilitar-lo perquè no es pugui presentar en unes eleccions plebiscitàries. Preguntada sobre aquesta possibilitat, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha limitat a respondre que Mas ha d'assumir les "conseqüències" dels seus actes i les "responsabilitats", judicials i polítiques, que se'n deriven.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La número 2 de l'executiu de Mariano Rajoy ha procurat marcar distàncies amb el ministeri públic: ha subratllat que la Fiscalia actua de forma independent i que, per tant, no sap "com acabarà" la querella que ha interposat contra el president.

Reivindica la feina del govern espanyol

En el terreny estrictament polític, Santamaría considera que el sobiranisme "ha anat perdent suports" mentre, a parer seu, CiU s'oblidava de governar. "Encara sort", ha afirmat, que l'executiu estatal s'ha ocupat de les "carències" de l'executiu català. Hores abans del discurs de Rajoy a Catalunya, aquest dissabte a Barcelona, ha dit que Madrid fa tres anys que està fent "propostes en positiu" cap al país. Ha afegit: "Ja ens agradaria que alguns donessin solucions al maresme financer en què es troba Catalunya", ha dit.

Ha instat Mas a no exigir ara als altres –és a dir, al PP– que li aportin la "solució" als problemes que, segons diu la vicepresidenta, ha creat ell. Durant els últims dies, els conservadors ja han avançat que no cal esperar un gir en el discurs del president espanyol a Catalunya després del 9-N. Està convençut que la política que ha anat desgranant fins ara és la correcta i que, per tant, no l'ha de canviar. Previsiblement, demà defensarà que la seva gestió ha permès pagar els serveis públics i els proveïdors de la Generalitat i que la mantindrà; oferirà diàleg per abordar els problemes econòmics del dia a dia dels catalans, i deixarà clar que és CiU qui ha equivocat les prioritats polítiques i ha de reconduir el camí.

stats