Política 28/10/2014

La CUP demana al Govern "que no s'arronsi", i a la societat, "que estigui preparada per desobeir" davant el veto del nou 9-N

El diputat de l'esquerra independentista Quim Arrufat ha qualificat el govern de Rajoy de "tribunal d'inquisició"

L.vicens / N. Orriols
2 min
El diputat de la CUP, Quim Arrufat, després de la signatura del decret per la consulta. / CRISTINA CALDERER

BarcelonaLa CUP ha reiterat la crida a la desobediència civil si l'estat torna a vetar la consulta. El diputat de l'esquerra independentista Quim Arrufat ha demanat al Govern que "no s'arronsi, que no acati i que no es deixi vèncer per cap impugnació, perquè no hi ha marxa enrere" i a la societat civil, "que estigui preparada per exercir la desobediència civil i omplir els carrers i les urnes" si l'estat fa efectiva la impugnació del nou 9-N. "A cada impugnació, més convicció democràtica i més urnes", ha demanat Arrufat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arrufat s'ha mostrat molt contundent a l'hora de criticar els passos del govern de Rajoy: "No tenim un govern, tenim un tribunal d'inquisició", ha reblat Arrufat. "S'assembla enormement al règim franquista que ens pensàvem que havíem deixat enrere", ha lamentat el diputat, ja que, al seu parer, "ofega i exprimeix les poques llibertats i garanties democràtiques que hauria de tenir un Estat de dret i una societat lliure". I citant Joan Fuster, Arrufat ha exclamat que "estem terriblement cansats de ser independentistes".

En aquest sentit, el membre de la CUP ha assegurat que "no sabem quin acte administratiu impugnaran" o si bé "faran ús de la força de l'estat". "Els sembla un acte de sedició i serà perseguit amb l'excusa que sigui", ha subratllat el diputat.

Tres propostes per al nou 9-N

Després que la CUP elaborés un document amb 11 punts bàsics per garantir el 9-N, aquest dimarts ha volgut deixar clar que la votació impulsada ara pel Govern "té mancances importants", i en aquesta línia, ha fet "tres peticions urgents per millorar alguns defectes". La CUP ha demanat a l'executiu català que assumeixi un "'mailing' o una bustiada" per tal que tots els catalans "rebin informació personalitzada d'on han d'anar a votar".

En segon lloc, demanen que se solucionin els casos –que la CUP ha calculat entre els 6 i el 7%– d'aquelles persones que al seu DNI hi consta una adreça que no es correspon amb l'actual. Per això, han proposat al Govern que deixin votar amb el DNI i el padró si l'adreça que consta és de fora de Catalunya però en realitat viuen al Principat o que deixin votar en les delegacions del govern en els dies posteriors, també amb els dos documents. A més, també han reclamat més meses "per garantir que tothom pugui exercir el seu dret a vot".

"No són bolets aïllats"

Arrufat ha lamentat que "la corrupció no és un delicte personal, no són bolets aïllats", sinó que "ha estat un sistema de govern". "Continuar dient que són casos aïllats és enganyar", ha asseverat el diputat, que s'ha preguntat "a partir de quants imputats un partit passa a ser una organització mafiosa". "S'han instal·lat en el govern, consideren la corrupció normal per mantenir-se i reproduir-se en el poder", ha criticat Arrufat. "Tenim un greu problema de corrupció, però sobretot, d'impunitat política", ha sentenciat.

stats