DEBAT D'INVESTIDURA
Política 10/11/2015

La CUP fa oficial el seu 'no' a Mas i li retreu les privatitzacions i la corrupció al seu partit

Antonio Baños demana superar el "personalisme" i assegura que la negativa al president no afebleix el procés sinó que és una "oportunitat per blindar la República"

Laia Vicens
3 min
Antonio Baños ha pronunciat el seu primer discurs com a president del grup parlamentari de la CUP / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, ha anunciat que la CUP votarà 'no' a la investidura d'Artur Mas com a president. Els motius, bàsicament, són tres: les retallades que ha impulsat la Generalitat, els casos de corrupció que esquitxen CDC i perquè desconeixen si el futur Govern serà "autonomista o clarament republicà". Per això, Baños ha demanat superar el "personalisme".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa al primer argument, Baños ha retret a Mas la "gestió de l'administració autonòmica", en què Mas ha impulsat "privatitzacions de serveis" i retallades. Encara que ha admès que algunes decisions tenen a veure amb l'espoli fiscal per part de l'Estat, Baños ha assegurat que un estat independent tampoc garantirà una "vida digna", perquè el que cal, ha dit, és voluntat política per "servir" els ciutadans.

Sobre la gestió de la Generalitat, el cap de files de la CUP al Parlament també ha lamentat que Mas no hagi fet "neteja a fons" a l'administració pública i al partit que lidera, en què hi ha "dia a dia" nous casos de corrupció. "La corrupció és un bioritme de les institucions del règim", ha afirmat Baños, que ha assegurat que el sistema autonòmic és "estructuralment" corrupte. En aquest punt, ha assegurat que el procés independentista "no és un producte" de la corrupció, sinó que és precisament el procés el que fa "aixecar" la corrupció.

A més, Baños ha assegurat que el seu rebuig a Mas no afebleix el procés, sinó que ho ha reivindicat com una "oportunitat per blindar la República". "Transcendir el personalisme amb consens i superar les dinàmiques autonomistes", ha demanat Baños.

El diputat cupaire ha afegit una tercera raó per justificar la seva negativa a investir Mas. Segons ha dit, amb el discurs d'ahir del president la CUP no ha pogut desxifrar si el Govern que planteja Mas és autonomista o "clarament republicà".

"No sobra ningú, però ningú és imprescindible"

Sobre la figura del president, Baños ha reclamat fugir dels personalismes perquè "no és bo i fins i tot és nociu" identificar un eventual estat independent amb una sola persona. Encara que no ha citat el nom de Raül Romeva, Baños ha explicat que en els 72 diputats independentistes hi ha "un poble representat en la seva diversitat i els seus antagonismes", que ha demanat "posar en valor a partir de la vella pràctica del consens". "Som 72 i aquest és l'autèntic tresor", ha afirmat.

De fet, Baños ha recuperat una frase que ja va dir Anna Gabriel l'endemà de les eleccions per mantenir la seva negativa a Mas. "Tothom és necessari, no sobra ningú, però ningú és imprescindible", ha avisat. Amb tot, Baños, utilitzant una metàfora marinera com les que fa servir habitualment el president en funcions, ha reconegut que encara que avui Mas no sortirà del Parlament "fet capità" no pot dubtar que "la tripulació hi és i està disposada a avançar".

Ara bé, encara que la CUP treballa per arribar a un acord, Baños ha alertat que això no vol dir "acceptar" ni "adherir-se passivament i acríticament". En aquesta línia, la CUP ha refusat basar la política en l'aritmètica perquè, ha dit, la investidura de la presidència de la Generalitat és una "decisió de país", que requereix "responsabilitat i altura de mires".

Al final de la seva primera intervenció, Baños ha estès la mà a Mas. "Té els nostres cossos davant dels atacs de l'Estat, té les nostres hores i el nostre compromís per tirar això endavant, però no té ni tindrà el nostre vot incondicional", ha afirmat.

El cap de llista de la CUP ho ha resumit amb aquesta frase: "En allò que és necessari i imprescindible, unitat; en allò que és discutible, llibertat, i per a tot, lleialtat".

stats