Política 19/09/2017

Catalá: "Els bancs estan notificats perquè no atenguin cap requeriment de la Generalitat"

El ministre de Justícia assegura que "no es detindrà cap alcalde" favorable al Procés, però que "se'ls farà fer la seva feina"

Ara
2 min
El ministre de Justícia, Rafael Catalá. EFE

BarcelonaEl ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat aquest dimarts a 'Espejo Público' d'Antena 3 que "els bancs han sigut notificats perquè sàpiguen que no poden atendre cap requeriment que els arribi des de la Generalitat". Mentre la Generalitat lluita al Suprem per no perdre l'autonomia financera, Catalá ha justificat la decisió del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, d'intervenir els comptes de la Generalitat: "L'administració de Catalunya està en fallida, no pot obtenir diners dels bancs. Per tant, l'Estat l'està finançant. Quan l'Estat t'està finançant i tu et negues a dir en què et gastes els diners, doncs et deixen de finançar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre també ha parlat de la possibilitat d'aplicar l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia: "Per aplicar-lo, una comunitat ha d'incomplir greument les seves obligacions. El Senat, amb una majoria important, pot avaluar si això s'està produint".

Segons Catalá, actuacions com aquestes demostren que l'estat espanyol és "una democràcia: aquí no hi ha sobreactuacions". En el mateix sentit, ha assegurat que "no es detindrà cap alcalde, sinó que se'ls farà fer la seva feina": "En un procés de delictes de desobediència i prevaricació és difícil que hi hagi detencions. Se'ls prendrà una declaració que es derivarà en un procés judicial, i se'n poden desprendre conseqüències, però amb garanties. Nosaltres juguem amb les regles del dret i ells no".

En canvi, el ministre considera que s'està "pressionant indegudament" els alcaldes que no s'han manifestat favorables a facilitar la votació al seu municipi, en referència a la publicació d'un cartell on Arran acusa els regidors de Lleida que s'oposen a cedir locals l'1-O. "És una manifestació més de la intolerància que s'està portant a terme a Catalunya. Això és impropi d'una societat democràtica", ha assegurat, i n'ha responsabilitzat el president Carles Puigdemont: "Fins i tot fa un temps parlava dels catalans bons -favorables a la independència- i els dolents, i no està bé separar la societat".

Catalá també s'ha pronunciat sobre l'escorcoll que aquest matí s'ha portat a terme a l'empresa Unipost, a l'Hospitalet de Llobregat: "Potser la Generalitat intenta que aquesta empresa, que a més té seriosos problemes econòmics, enviï el material electoral. Si ho fa, aquesta empresa tindrà una responsabilitat penal. Ho han de saber els administradors".

stats