Política 05/09/2014

CiU, ERC i PSC demanen la compareixença de Margallo pel veto de 'Victus' a Holanda

Els republicans demanen també que s'expliqui Wert i Mascarell diu que és una "decisió autoritària"

Ara
2 min

BarcelonaEls grups parlamentaris de CiU, ERC i PSC al Congrés dels Diputats han demanat la compareixença del ministre d'Afers Exteriors, Jose Manuel García Margallo, per "informar sobre els motius del veto a una conferència de l'escriptor Albert Sánchez Piñol" a l'Institut Cervantes d'Utrecht, i sobre "l'actuació i el paper" de l'ambaixador d'Espanya a Holanda en aquesta decisió, segons diu el text de CiU. La compareixença es faria a la comissió d'Assumptes Exteriors del Congrés. ERC ha fet més àmplia la sol·licitud i també ha demanat la compareixença del ministre de Cultura, Jose Ignacio Wert.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha entrat una bateria de preguntes on es qüestiona al govern espanyol si han existit pressions a les ambaixades, si "entre les funcions de les ambaixades està anar a presentacions de llibres per criticar el seu enfocament històric", o si "es considera més perillós un escriptor com Albert Sánchez-Piñol que un dictador com Obiang", que va ser convidat a una conferència a l'Institut Cervantes de Brussel·les.

També el PSC registrarà dues preguntes escrites al govern espanyol, en què demana explicacions per l'anul·lació de la presentació. Les preguntes, dirigides al Ministeri d'Exteriors, indagaran en si hi ha hagut indicacions per "vetar o desprogramar" l'acte i sobre els motius per fer-ho. El coordinador dels diputats del PSC, Joan Rangel, creu que el veto és una manera de "buscar de manera permanent l'enfrontament" en comptes de "buscar l'acord" amb Catalunya.

Aquesta petició arriba l'endemà que l'ambaixada espanyola a Holanda cancel·lés la presentació de la traducció de 'Victus' al neerlandès, que s'havia de fer a l'Institut Cervantes d'Utrecht.

Camacho també preguntarà a Exteriors

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, també preguntarà al ministeri d'Exteriors per què l'ambaixada espanyola a Holanda ha vetat la presentació del llibre 'Victus' que el seu autor, Albert Sánchez Piñol havia de fer a l'Institut Cervantes d'Utrecht ahir dijous.

En declaracions a 'Els matins' de TV3, Camacho ha assegurat que desconeix els motius pels quals s'ha denegat la presentació del llibre, i ha recordat que el mateix president espanyol, Mariano Rajoy, el va llegir fa dos estius i li va semblar una lectura interessant, "encara que amb un punt de vista nacionalista".

Mascarell ho titlla de "decisió autoritària"

Per la seva banda, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha titllat aquest divendres d'"autoritària" la decisió de l'ambaixada espanyola a Holanda. "Les decisions autoritàries són incompatibles amb la vida democràtica", ha ressaltat Mascarell. El titular de Cultura, abans de la presentació de la nova temporada del TNC, ha lamentat que "gent que probablement no ha llegit ni el llibre" pugui considerar que "té dret a suspendre l'expressió lliure d'un autor".

stats