Política 09/08/2016

La mesa del Congrés ajorna la distribució dels grups a l'hemicicle

El PDC bloqueja l'acord en resistir-se a anar al galliner, on tradicionalment s'ubica el mixt. Es forma la diputació permanent de la cambra d'acord amb els escons de cada partit

Ferran Casas / Acn
2 min
Francesc Homs, cap de files de CDC al Congrés de Diputats, durant una intervenció parlamentària.

MadridLa mesa i la junta de portaveus del Congrés han ajornat aquest dimarts al matí el debat sobre la ubicació dels grups parlamentaris a l'hemicicle per la falta d'acord provocada, entre altres formacions, per l'antiga CDC. El Partit Demòcrata Català (PDC), que és al grup mixtgrup mixt, podria acabar a les últimes files, al galliner de l'hemicicle, que és on tradicionalment s'han ubicat els diputats d'aquest grup, que ara tindrà 18 escons. La passada legislatura aquest assumpte ja va crear una forta polèmica després que la mesa, presidida pel socialista Patxi López i controlada pel PP i C's, arraconés els grups parlamentaris de Podem i a ERC al galliner. Finalment ho van corregir avançant els de Pablo Iglesias i centrant més els republicans. Malgrat tot el grup de Joan Tardà va quedar ubicat darrere dels grups parlamentaris de l'antiga CDC i del PNB, que tenien menys vots i escons.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mesa sí que ha definit el nombre d'assistents i la ubicació dels despatxos dels diferents grups parlamentaris. Pel que fa a la diputació permanent del Congrés, l'òrgan que substitueix el ple en els períodes no ordinaris de sessions i que, per tant, ha d'estar en marxa aquest mes d'agost, se n'ha acordat la composició, que serà d'acord amb els diputats de cada partit. Els seus 65 membres es repartiran així: 25 per al PP, 15 per al PSOE, 12 per a Podem i les confluències, 6 per a Ciutadans, 2 per a ERC, 1 per al PNB i 4 per al grup mixt.

Pel que fa a les comissions, tot apunta que s'esperarà a setembre per decidir-ne la composició i començar a constituir-les. Les formen 41 membres i la mesa determinarà quants membres hi té cada grup.

Sense data d'investidura a la vista

Per altra banda, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, s’ha desmarcat aquest dimarts de la data del debat d’investidura argumentant que ara és "el temps" dels partits i del candidat per aconseguir els suports necessaris per superar aquest tràmit. Així ho ha manifestat després de la reunió de la Mesa on ha subratllat que "tots els espanyols" esperen que les formacions siguin capaces d’arribar a aquest acord.

De fet, Pastor és qui ha de fixar la data per al debat d’investidura però ha justificat no haver-ho fet encara apel·lant al "temps raonable" que va sol·licitar Mariano Rajoy per tal de poder aconseguir els suports necessaris per poder formar govern. "Estem en el moment en què el candidat i els patits treballen per arribar a acords. És el seu temps", ha remarcat Pastor davant els periodistes.

La presidenta de la cambra baixa ha expressat també el seu desig que les trobades entre les diferents formacions "puguin fructificar en acords per tal de poder formar un govern a Espanya i donar estabilitat". Així mateix, ha reconegut estar pendent dels contactes entre el candidat i la resta de dirigents polítics a l’espera que el Congrés "comenci a funcionar". "Sóc aquí tots els dies treballant", ha conclòs.

stats