Política 26/05/2016

Convergència obre foc contra les "superesquerres"

Homs creu que aprovar els comptes hauria de ser un tràmit

Oriol March
3 min
El candidat de Convergència a les eleccions, Francesc Homs, en un acte de partit.

BarcelonaLa setmana del 4 de gener tot semblava encaminat cap a la reedició de les eleccions catalanes. La CUP acabava d’emetre el seu no definitiu a la investidura d’Artur Mas, i l’aleshores president de la Generalitat va oferir una roda de premsa després de la reunió del Govern en què va deixar anar una frase lapidària: "Amb deu diputats no es pot fer la hiperrevolució de les superesquerres". Pocs dies després, però, retirava la seva candidatura a la reelecció i li agafava el relleu Carles Puigdemont. Aquella expressió de Mas, que segons membres del seu entorn va ser inspirada per David Madí, va tornar ahir a primera fila quan el cap de llista de Convergència a Madrid, Francesc Homs, la va fer servir per atacar les forces d’esquerres en la campanya electoral del 26-J.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estan pendents de coses que no són centrals per als catalans", va assegurar Homs en una roda de premsa a la seu del partit. L’exconseller de la Presidència, en la seva segona experiència com a cap de llista, té intenció de carregar amb duresa contra En Comú Podem -favorit fins i tot a les enquestes internes que té a les mans CDC- i de buscar el xoc amb ERC encara que suposi enterbolir les relacions amb els socis governamentals. Aquesta estratègia passa també per carregar contra la CUP, que no es presenta a les eleccions i a qui va avisar que l’aprovació dels pressupostos hauria de convertir-se en un simple "tràmit". "¿Ara ens hem de discutir per uns pressupostos autonòmics quan estem fent la independència?", va preguntar-se el candidat convergent, triat dissabte passat a través de primàries internes, les primeres a CDC.

Enfortiment ideològic

Dirigents consultats mantenen que un dels problemes de les eleccions del 20-D -profundament influenciades per les negociacions amb els anticapitalistes per desencallar la legislatura catalana- és que va faltar "perfil ideològic". Aquesta vegada, agafant les essències de les intervencions d’Artur Mas durant la campanya de les eleccions municipals contra l’ara alcaldessa Ada Colau, es bastirà una estratègia sense concessions en el flanc més socialdemòcrata del partit. "Amb Junts pel Sí ja ens vam desdibuixar", manté un membre de la cúpula consultat.

Aquesta via passa per oferir una imatge seriosa -"Fets per Catalunya" és el lema de campanya- i per carregar contra la gestió de la nova esquerra en els llocs en què ha arribat al poder. Un dels blancs serà Colau, a qui ahir Homs va demanar que faci d’alcaldessa "i no d’activista". Els aldarulls a Gràcia han donat munició a Convergència, que va aprofitar per elogiar la feina dels Mossos i criticar els activistes per anar "contra la gent de bé" del país.

CDC té intenció de mobilitzar tots els quadres del partit per fer campanya, amb Mas i Puigdemont al davant per mirar d’aturar la caiguda electoral de les últimes convocatòries. Seguint amb la dinàmica participativa del 'superdissabte' ' -en què la militància va triar impulsar un nou partit-, Homs vol que afiliats i simpatitzants aportin idees per defensar-les a Madrid.

Al Congrés de Diputats, de fet, l’exconseller de la Presidència vol fer valer "a preu d’or" el que "encara" es decideix a la capital de l’Estat. En un panorama sense majoria absoluta, Homs manté que els diputats de Convergència seran decisius per condicionar aspectes clau de la legislatura. L’última -i efímera- legislatura, però, va deixar el partit en terra de ningú davant la negativa del PSOE a fer concessions.

stats