CAS NÓOS
Política 07/10/2015

Cristina buscarà l’exculpació exprés

El judici començarà l’11 de gener però la infanta intentarà ja el primer dia que li arxivin l’acusació

R. Gallego / E. Borràs
3 min
Cristina buscarà l’exculpació exprés

Palma / BarcelonaCristina de Borbó vol estalviar-se tant com li sigui possible el tràngol del judici del cas Nóos, que ha de començar l’11 de gener, segons va notificar ahir l’Audiència de Palma. Per això els advocats de la infanta ja aprofitaran el primer dia de judici, quan es plantegen les qüestions prèvies, per tornar a demanar que se l’exculpi dels dos delictes fiscals que la faran seure al banc dels acusats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’advocat Miquel Roca recorda que “ni l’Advocacia de l’Estat ni la Fiscalia” acusen la germana de l’actual rei d’Espanya, i està convençut que el tribunal li arxivarà l’acusació. Roca s’agafa a la doctrina Botín, ara per ara la primera línia de defensa de l’advocat de la infanta. Es tracta de la doctrina del Tribunal Suprem que sosté que un imputat no anirà a judici si només el persegueix l’acusació popular, que en aquest cas és el col·lectiu ultra Manos Limpias.

El fiscal d’Anticorrupció Pedro Horrach no va voler imputar mai Cristina de Borbó, però el jutge del cas Nóos, José Castro, va prendre la iniciativa, la va citar com a imputada i finalment la va acusar aprofitant que ho reclamava Manos Limpias. Horrach s’hi va oposar de manera frontal en tot moment i enmig de la disputa pública entre el jutge i el fiscal va sorgir el debat -gens pacífic- sobre la doctrina Botín.

D’acord amb aquesta doctrina el banquer Emilio Botín va evitar el judici pel cas de les cessions de crèdits perquè ni el fiscal ni l’acusació particular no el van acusar. Només ho feia l’acusació popular, exercida per un col·lectiu de defensa d’inversors. El Tribunal Suprem va indicar en aquella ocasió que en els procediments abreviats, els que es fan per a les penes inferiors a nou anys de presó, no es pot fer un judici oral exclusivament a instàncies de l’acusació popular.

En el cas Nóos Manos Limpias exerceix l’acusació popular, i la particular són els governs balear i valencià i el grup parlamentari dels socialistes valencians. Tan sols Manos Limpias ha demanat la imputació de la infanta. En aquest context guanya importància la posició de la Fiscalia, que sempre s’ha oposat a l’encausament de Cristina.

Doctrina Atutxa

Però la doctrina Botín té un contrapès jurídic: la doctrina Atutxa, que sorgeix del cas de la condemna a l’expresident del Parlament basc per desobediència, per negar-se a dissoldre el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak. Llavors el Suprem va decidir que, si no hi ha acusació particular i el fiscal tampoc acusa però es tracta de delictes que no tenen un perjudicat concret, sinó col·lectiu, es pot obrir un judici oral tan sols a instàncies de l’acusació popular. A més, el Tribunal Constitucional va denegar l’empara a Atutxa i va validar el judici tan sols amb l’acusació popular perquè, segons va dir, “de cap manera es vulnerava cap dret fonamental”.

Judici llarg

Es preveu que el judici a Iñaki Urdangarin, la infanta Cristina i 16 acusats més pel cas Nóos duri mesos. De fet, el tribunal farà el 23 d’octubre una vista per decidir quants dies durarà i els advocats hi hauran d’anar amb una justificació dels judicis que tinguin pendents entre el gener i el juliol de l’any que ve.

Per qüestions logístiques el judici no es farà a la seu de l’Audiència de Palma, sinó en una sala de l’Escola Balear de l’Administració Pública, a l’extraradi de la ciutat. S’hi han citat 363 testimonis i 21 perits.

La infanta s’enfronta a una petició de vuit anys de presó i multa de dos milions d’euros per cooperar en dos delictes contra la hisenda pública. Urdangarin està acusat de tràfic d’influències, malversació, prevaricació, frau, estafa, falsedat documental, delictes contra Hisenda i blanqueig de capitals. Tot per utilitzar l’Instituto Nóos i una trama de societats per saquejar diners d’institucions públiques de les Illes Balears, València i Madrid. S’enfronta a una petició de condemna d’entre 19 anys i mig i 26 anys i mig entre reixes. L’exsoci d’Urdangarín, Diego Torres, s’enfronta a 16,6 anys de presó pels mateixos delictes.

A l’expresident balear Jaume Matas li reclamen onze anys de presó per malversació, prevaricació, falsedat documental i frau. A l’esposa de Diego Torres, Ana María Tejeiro, el fiscal li reclama dos anys de presó per blanqueig, però Manos Limpias n’hi demana 19,5.

L’Audiència ha rebutjat que, tal com demanava Diego Torres, declari Felip VI, perquè la llei d’enjudiciament criminal diu que “el rei està dispensat de l’obligació de prestar declaració”. Però testificaran els excaps de la casa reial Fernando de Almansa i Alberto Aza; l’exvicepresident espanyol Rodrigo Rato; l’exministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón; l’exsecretari de les infantes Carlos García Revenga; l’expresident del País Valencià Francisco Camps, i les exalcaldesses de València i Madrid Rita Barberá i Ana Botella.

stats