Política 08/03/2017

Guerra de comissions d'investigació de corrupció al Congrés

C's, PSOE i Podem forcen una comissió sobre la caixa B del PP. I el partit de Rajoy contraataca demanant-ne una altra però que afecti "totes les formacions polítiques"

Dani Sánchez Ugart
2 min
Luis Bárcenas haurà de pagar 50.000 euros a la secretària general del PP.

MadridCiutadans, el PSOE i Podem han presentat aquest dimecres al Congrés una petició de creació de comissió d'investigació per la caixa B el PP, després que Mariano Rajoy hagi deixat clar aquest matí que no pensa complir el punt de l'acord amb C's que l'obligava a crear-la. El líder de la formació taronja, Albert Rivera, ha anunciat l'acord amb les dues formacions d'esquerres i tots tres han entrat al registre aquesta tarda la petició. La creació de la comissió hauria de ser aprovada en ple, però amb els vots de totes tres formacions se n'assegurarien l'èxit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP ha contraatacat presentant una petició de comissió d'investigació al Congrés i una altra al Senat, però de genèrica, amb la corrupció de "totes les formacions polítiques", segons ha explicat el portaveu popular, Rafael Hernando. Al Senat, el PP té majoria absoluta, per tant, tot i que la seva proposta al Congrés es tombarà, tirarà endavant a la cambra alta.

La intenció és que la comissió d'investigació comenci a caminar aquesta mateixa legislatura, per saber "la veritat i tota la veritat" sobre el finançament de PP, segons ha explicat el portaveu socialista, Antonio Hernando, que ha considerat que la comissió "és la prova palpable que el PP ha perdut la majoria absoluta". El moviment suposa un canvi de marxa del PSOE, que ja tenia una comissió plantejada en solitari. Ara els socialistes decideixen retirar la seva petició i sumar-se a la presentada conjuntament.

La comissió entrarà en competència amb dues altres comissions d'investigació: la del rescat bancari i la de l'operació Catalunya, fet que dificultarà el calendari, tot i que els diversos grups han insistit que

La portaveu de Podem, Irene Montero, ha considerat que la petició és "un pas endavant per acabar amb la llei del silenci que ha imposat el PP". A més, Montero ha avançat que demanaran la compareixença de Rajoy en aquesta comissió perquè tindrà "màxim interès en aclarir" el finançament del seu partit.

"Com van dir, amb o sense Rajoy s'investigarà el cas Bárcenas", ha asseverat el portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, que ha asseverat que el PP es manté "en formes i actituds pròpies de la majoria absoluta". "En aquesta matèria, evidentment, el PP no ha complert la seva part de l'acord", ha asseverat.

stats