Política 05/04/2016

C's demana ara formar govern amb el PSOE amb el suport extern de Podem

Anirà a la reunió de dijous amb l'únic objectiu de reclamar un 'sí' gratuït d'Iglesias. "Ja hem fet tots els esforços per cedir", diu Girauta

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El portaveu de C's al Congrés, Juan Carlos Girauta. EFE

MadridCiutadans avança el seu discurs a cop demoscòpic. I el gir que ha fet en les últimes 48 hores ha estat de 180 graus. De reclamar l'abstenció de Podem en un debat d'investidura –amb el qual no n'hi hauria prou per investir Pedro Sánchez–, ha passat a demanar un 'sí' gratuït dels de Pablo Iglesias a l'acord segellat per Albert Rivera i els socialistes. "Tots els esforços de cedir per part nostra ja els vam fer", ha assegurat el portaveu de C's al Congrés, Juan Carlos Girauta, en roda de premsa després de la junta de portaveus. En aquest sentit, ha proposat ara formar govern amb els socialistes gràcies al suport extern de Podem. "Un govern monocolor del PSOE seria massa dèbil –ha afegit–. La idea és que aquest govern, pel qual demanem el suport de Podem, ha d'estar constituït per membres del PSOE i Ciutadans".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De teló de fons hi ha la reunió a tres de PSOE, C's i Podem, prevista per dijous a dos quarts de cinc de la tarda. Els de Rivera estan disposats a boicotejar-la i són conscients que el que posa sobre la taula és gairebé impossible d'empassar per als d'Iglesias. Si primer volien evitar ser els primers d'aixecar-se de la taula per no quedar com un partit inflexible, ara ja no hi veuen problemes si Podem no accepta l'acord fil per randa. De fet, avui ja han començat a explorar una segona via: un pacte amb el PP –abans o després de les eleccions.

Les últimes enquestes apunten que, si anem a eleccions anticipades, PP i C's podrien sumar majoria absoluta. Girauta ha recalcat que ells es van "acostar al PSOE perquè tenia l'encàrrec del rei", però que poden "fer un esforç en un context diferent si l'encàrrec del rei és a un altre partit". Amenacen així d'estripar l'acord amb els socialistes si Felip VI encarrega al PP formar govern. Després de setmanes de crítiques al president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i de demanar-li fer un pas al costat per intentar forjar una gran coalició, ara s'estalvien les crítiques al seu lideratge.

Mentrestant, el PSOE intenta transmetre les "esperances" dipositades en la reunió a tres, que Pedro Sánchez ha anhelat des del moment en què va proposar al comitè federal socialista intentar ajuntar el suport de C's i Podem. El portaveu dels socialistes al Congrés, Antonio Hernando, ha assegurat que sap del cert que "no hi ha cap intent de frustració" per part de Podem i de C's de la reunió. "Pretenem fer camí en caminar, trobar-nos i acabar fent història. Estic convençut que compartirem una part important del projecte i convertirem les incompatibilitats en afinitats per arribar junts a un acord", ha afegit en roda de premsa.

Podem demana a C's que no posi "traves" a la negociació

Podem també intenta afrontar la reunió amb bona cara i critica les "declaracions molt dures" de C's per intentar "no arribar a un acord". Demana així al partit de Rivera que no posi "traves a" a la negociació. El portaveu del partit lila al Congrés, Íñigo Errejón, ha assenyalat que "una primera reunió de presa de contacte o aterratge és molt difícil que fracassi". Perquè el partit d'Albert Rivera no pugui reactivar línies vermelles com la del referèndum, Errejón ha detallat que "presumiblement", en ser una reunió "d'aterratge", intentarà no treure aquest tema. El número dos de Podem recorda que el pacte amb el PSOE i C's és fallit, perquè no va aconseguir l'aval del Congrés.

El PP no espera res de la reunió

Rafael Hernando ha assegurat que no espera que se celebri la reunió a tres dijous, després de sortir a la llum un nou escàndol de "finançament il·legal" de Podem des de Veneçuela.

En un vídeo de presentació de la nova web del grup popular al Congrés, Rajoy es limita a dir que el Parlament ha canviat i que comença un "període de canvis, diàleg i compromís". I que el seu grup "batallarà" per defensar la "unitat d'Espanya, la recuperació econòmica i de llocs de treball i l'estat del benestar".

stats