LA GOVERNABILITAT A L’ESTAT
Política 05/04/2016

C’s boicoteja l’acostament del PSOE a Podem

Rivera veu innecessària l’abstenció d’Iglesias i assegura que els socialistes acabaran seient amb el PP

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Albert Rivera va reunir ahir l’executiva per reafirmar-se en la política de pactes.

MadridEl cronòmetre corre, però tant Podem com C’s dilaten l’inici de les negociacions a tres amb el PSOE. Ni s’han trucat per coordinar-se i només ajustaran agenda amb els socialistes fent de celestina. Ferraz va córrer a anunciar divendres que la primera reunió seria ja ahir, però al final els tres partits han decidit deixar-ho per a dijous o divendres. Haurà passat així ja una setmana des de la reunió entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias que va servir per rellançar el diàleg. I és que Albert Rivera està disposat a boicotejar l’acostament dels socialistes a Podem. Seurà a parlar per no quedar com un partit que fuig del diàleg, però considera que la reunió és un pur tràmit i l’encara brandant les línies vermelles. Creu que l’únic que podria fer Iglesias seria oferir una abstenció gratuïta, la qual, en tot cas, seria “innecessària”. Per ser president, Pedro Sánchez no en té prou amb l’abstenció de Podem: els sís del PSOE i C’s continuen sumant menys que els nos del PP, ERC, Democràcia i Llibertat i Bildu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’única via que el partit taronja encara veu possible per formar govern és sumar-hi el PP o procurar-ne l’abstenció. I creu que Mariano Rajoy està començant a donar senyals en aquest sentit. “El nostre soci [el PSOE] s’asseurà amb el PP”, va assegurar Rivera després de reunir-se amb els líders de CCOO i la UGT al Congrés, en una trobada en què es va fer palesa la poca sintonia que manté amb els sindicats -no van sortir a fer una roda de premsa conjunta, com sí que van fer Ignacio Fernández Toxo i Josep Maria Àlvarez després de la seva trobada amb Iglesias.

Poques hores abans i després d’una executiva del partit destinada a consensuar posicions de cara a la recta final de les negociacions, la mà dreta de Rivera, José Manuel Villegas, havia assenyalat que tenen “la creença” que el PP està intentant una espècie “d’acostament sui generis ” brandant propostes en la línia del pacte del PSOE amb C’s. Villegas va assegurar que “no hi haurà un acord programàtic” amb Iglesias, tot i les expectatives que han generat els socialistes, i va augurar que “la por de Podem a noves eleccions per les pugnes internes i els mals resultats a les enquestes pot facilitar la formació d’un govern”. En aquest punt, va obviar que amb l’abstenció de Podem no en tenen prou per convertir Pedro Sánchez en president.

Retorna la línia del referèndum

Després de setmanes amb el debat català soterrat a Madrid, Rivera va reactivar ahir la línia vermella del referèndum per vetar Podem. “No pot haver-hi un bon govern per a Espanya si en aquest govern hi ha gent que vol trencar Espanya”, va dir. Podem, però, no vol convertir-lo en línia vermella. El número dos del partit lila, Íñigo Errejón, va advertir que el referèndum “no és un tòtem que s’ha d’alabar i obeir”. Errejón creu que cal extremar tots els passos perquè els tres partits arribin a la reunió amb la voluntat de negociar, ja que qualsevol pas enrere pot “tendir a ser irreversible”. El nou secretari d’organització del partit, Pablo Echenique, és menys optimista: no creu que “sigui possible arribar a acords puntuals amb C’s”.

El PSOE no vol culpar ni Podem ni C’s que encara no hi hagi una data tancada per a la reunió a tres bandes. “Tot té el seu temps i cada partit té la seva agenda i no és senzill quadrar-les”, assenyalen fonts de Ferraz. Amb tot, ja han advertit que no “s’aixecaran de la taula fins que no hi hagi acord”. Cap partit vol haver de carregar amb la llosa ser el primer a fer fracassar les converses. El joc de les cadires ha aterrat al Congrés.

stats