Política 17/06/2017

El Congrés del PSOE multiplica les crides a la unitat

El nou secretari general, Pedro Sánchez, afronta un conclave plàcid del qual sortirà amb una executiva a mida

Maiol Roger / Marc Toro
3 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, aquest dissabte al congrés del partit

MadridEl PSOE arrenca aquest dissabte el seu 39è congrés amb l'objectiu de recosir el partit després de vuit mesos de tensions internes. El nou secretari general, Pedro Sánchez, a qui els militants van tornar a posar al capdavant de la formació després d'haver sigut defenestrat per la vella guàrdia i els 'barons' territorials, ha promès unitat i fortalesa per tornar a la Moncloa. Afronta un congrés plàcid, després que la presidenta andalusa, Susana Díaz, s'hagi resignat a no plantar cara als canvis que vol implantar en el congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez, que tancarà aquest diumenge el conclave, farà una esmena a la totalitat a les polítiques que ha abanderat la gestora socialista, amb especial èmfasi a l'abstenció que va portar Mariano Rajoy a la Moncloa. El secretari general es rodejarà d'una executiva feta a mida –els únics dirigents que previsiblement tindran càrrec sense haver-li donat suport abans són Patxi López, rival seu a les primàries, i l'extremeny Guillermo Fernández Vara– i amb mesures per evitar que el comitè federal el pugui tombar.

El PSOE afronta un congrés del qual vol sortir "unit" i "amb rumb a la Moncloa"El president de la mesa del congrés, el secretari general del PSOE de Castella i Lleó, Luis Tudanca, ha qualificat el conclave d'"històric". "Necessitem totes les mans" i "remar plegats en la mateixa direcció", ha dit. També ha assegurat que el PSOE "està dret, més fort i decidit que mai" i disposat a ocupar l'esquerra, "el nostre lloc". Una esquerra que ha definit com a responsable, de govern, dialogant i que té la paraula i la compleix. Una clara declaració d'intencions del que Sánchez vol que sigui el nou PSOE.

A l'entrada del congrés, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha dit que confia que aquest nou PSOE també enviï un missatge als ciutadans de Catalunya. Més enllà del reconeixement de la plurinacionalitat de l'Estat –concepte defensat per Sánchez i que previsiblement el partit aprovarà aquest cap de setmana–, Iceta ha recordat que cal treballar "des del diàleg, la negociació i el pacte" per a un nou acord amb l'Estat. Els socialistes catalans, de fet, ja van reclamar aquest divendres al PSOE que faci "passos concrets" cap a la reforma federal de la Constitució.

Sánchez ha començat la jornada reunint-se amb els exdirigents del partit José Luis Rodríguez Zapatero i Alfredo Pérez Rubalcaba, i els líders sindicals Ignacio Fernández Toxo (CCOO) i Josep Maria Àlvarez (UGT), tots ells presents a la inauguració. Aquests dos últims, a més, han intervingut fent crides a la unitat del partit, si bé el més contundent en aquesta crida ha sigut el líder dels socialistes europeus, Gianni Pittella.

Felipe González, que va apadrinar Díaz a les primàries, no assistirà al congrés, però s'ha dirigit als assistents a través d'un breu vídeo gravat des de Colòmbia. L'expresident espanyol ha dit que desitja "el millor i els millors resultats" tant al PSOE com al nou secretari general: "Que tingui la màxima capacitat d'encert i una estratègia que ens torni a convertir en la primera força política d'Espanya".

Una altre històric del partit, l'exvicepresient del govern espanyol Alfonso Guerra, ha carregat aquest mateix dissabte contra els independentistes, els quals ha titllat de franquistes, corruptes i delinqüents, i ha demanat que s'apliqui de seguida l'article 155 de la Constitució contra Catalunya.

stats