Política 16/01/2017

Madrid carrega contra l'acte del Govern a l'Eurocambra: "Afrontarem qualsevol intent de justificar el que no és justificable"

El ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, critica la conferència que faran Puigdemont, Junqueras i Romeva al Parlament Europeu el 24 de gener per explicar el referèndum

Laia Forès
2 min
Madrid carrega contra l'acte del Govern a l'Eurocambra: "Afrontarem qualsevol intent de justifcar el que no és justificable"

Brussel·lesEl govern espanyol no es quedarà de braços plegats davant l'acte que faran conjuntament el proper 24 de gener a Brussel·les el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, per explicar el referèndum sobre la independència de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, ha assegurat aquest dilluns que el govern espanyol "afrontarà qualsevol intent de justificar una cosa que des del punt de vista jurídic no és justificable". Segons el titular d'Exteriors, l'executiu de Rajoy explicarà per part seva "quin és l'ordre jurídic a Espanya i quina és la situació". Tot i aquestes declaracions, Dastis no ha concretat cap acció.

Puigdemont, Junqueras i Romeva tenen previst celebrar una conferència al Parlament Europeu per fer pedagogia de la consulta i poder explicar els seus arguments tant als eurodiputats europeus com a la premsa internacional. Els tres dirigents -convidats a l'Eurocambra pels eurodiputats Ramon Tremosa (PDEcat), Josep Maria Terricabras (ERC) i Jordi Solé (ERC)- denunciaran també l'actitud del govern espanyol, que es nega a negociar el referèndum.

Crítiques d'eurodiputats espanyols

Que el Parlament Europeu aculli un acte per explicar el Procés català no ha agradat a alguns eurodiputats espanyols. L'eurodiputada dels Liberals Maite Pagazaurtundúa (ex membre d'UPiD i actualment sense estar adscrita a cap partit), ha criticat durament la conferència, que ha qualificat com a "intent dels separatistes catalans de manipular l'Eurocambra".

Segons Pagazaurtundúa, es presenta els oradors "com a ministres d'un país que no existeix". L'eurodiputada també ha criticat que "es canviï el nom del càrrec oficial que pertany al president d'una comunitat autònoma amb finalitat propagandística". Tot i les paraules de l'eurodiputada, Puigdemont serà presentat a la conferència amb el nom del seu càrrec habitual i oficial, president del govern català.

Contraprogramació

De la seva banda, la també eurodiputada liberal de l'ex UPiD, la catalana Teresa Giménez Barbat, ha anunciat aquest dilluns la convocatòria d'una altra conferència que es farà també al Parlament Europeu l'endemà de l'acte del govern català, que l'eurodiputada ha qualificat de "propaganda".

L'acte impulsat per Giménez Barbat es farà per explicar "els problemes socials i econòmics derivats del Procés" i comptarà amb la presència de l'associació contra el procés Empresaris de Catalunya i del catedràtic de Ciència Política de la UAB Joaquín Molins.

stats