Política 15/03/2016

Dilema obert a Junts pel Sí per la votació sobre els concerts a les escoles segregades

Eviten aclarir quin serà el posicionament sobre la seva pròpia esmena a l'espera de trobar una "fórmula" que permeti que tots els diputats del grup se sentin "còmodes" amb la votació

Laia Vicens
2 min
Raül Romeva, Josep Rull i Marta Rovira van comparèixer després del registre del text al Parlament.

BarcelonaEl ple del Parlament votarà demà una proposició de llei per modificar l’article 43 de la llei d’educació de Catalunya (LEC) amb l’objectiu de suprimir els concerts a les escoles que segreguen per raó de sexe. Això ha obert un debat intern a Junts pel Sí, que ha admès "discrepàncies ideològiques" en el grup al voltant d'aquest tema. Tant és així, que quan falten poques hores per votar la proposició de llei encara no se sap quina serà la posició del grup en aquest ple.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu adjunt de Junts pel Sí, Roger Torrent, ha dit que estan buscant una "fórmula" que permeti als 62 diputats del grup sentir-se "còmodes" a l’hora de votar. Segons ha explicat, Junts pel Sí defensa al programa electoral el "manteniment i desplegament" de la llei, de manera que ha dit que no comparteixen la "forma" que planteja Catalunya Sí que es Pot per "modificar" la LEC. Ara bé, és en "el fons i el contingut" on apareixen els "posicionaments plurals" i la "diversitat ideològica" entre els diputats de Junts pel Sí, en què ERC i CDC tenen posicions contràries.

De moment, el que ha dit Torrent és que no tenen previst retirar l’esmena a la totalitat que va presentar Junts pel Sí, sinó que estan debatent "quina és la millor forma per abordar" la votació de demà. "Hem de buscar una eina que permeti explicar a la ciutadania que som partidaris de la LEC però que també hi ha un debat evident respecte dels centres que segreguen per sexes", ha explicat Torrent. A més, ha dit que ara per ara tampoc s’ha plantejat donar llibertat de vot al grup (com ha passat ja dues vegades, sobre l'ATLL i el monument franquista de Tortosa), de manera que una opció podria ser abstenir-se en la seva pròpia esmena a la totalitat. En qualsevol cas, el diputat de JxSí ha dit que queden obertes "totes les possibilitats" fins demà.

CSQP demana a ERC i els independents que votin diferent de CDC

A tot això, des de Catalunya Sí que es Pot, que impulsa la proposició de llei, Jessica Albiach ha demanat a ERC i als diputats independents del grup parlamentari que votin de forma diferent de CDC perquè s’impulsi la proposició de llei. "Em costa de veure alguns diputats de Junts pel Sí votant amb el PP", ha dit, i ha criticat que "la dreta catalana" es continuï posant d’acord en alguns temes. El PP, com Junts pel Sí, també va presentar una esmena a la totalitat. Està previst que la CUP i CSQP votin en contra de les esmenes, mentre que Ciutadans no sap encara el seu posicionament.

stats