Política 15/09/2015

Diputats europeus i americans seran al 27-S convidats pel Govern

La tria dels països s’ha fet pensant en l’horitzó postelectoral

Núria Orriols
3 min
En la votació del 9-N una missió d’observació internacional va supervisar el desenvolupament del procés participatiu.

BarcelonaDesprés de la votació del 9 de novembre, l’activitat exterior del Govern va encetar una altra fase. La nova estratègia comunicativa passava per explicar al món les intencions de l’executiu i dels partits independentistes de convertir el 27-S en una eina per escatir el nombre de suports a la independència. Com a conseqüència, el Govern ha intensificat el contacte amb Parlaments estrangers en els últims mesos i en aquestes eleccions ha convidat una delegació parlamentària de països europeus i americans perquè coneguin de “primera mà” el dia D del procés. Segons ha pogut saber l’ARA, serà una comitiva d’una quinzena de parlamentaris de França, Alemanya, el Regne Unit, Suècia, Irlanda i l’Uruguai, tot i que es pot ampliar a altres delegacions a última hora.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Serà el primer cop que es produeix una visita així en unes eleccions al Parlament, cosa que, remarquen els consultats, és un “indicador” de la importància dels comicis. Des de Diplocat insisteixen a remarcar que no es tracta d’una missió d’observació electoral, com sí que es va produir el 9-N, ja que “són uns comicis legals dels quals ningú posa en dubte la legitimitat”. L’objectiu de la visita és que actuïn de “multiplicadors” als estats d’origen.

La delegació arribarà el dia 25

La composició de la delegació no s’ha escollit aleatòriament sinó que està pensada en clau post 27-S. Es tracta d’un equilibri entre els països que són “prioritaris” en la fase de reconeixement del nou estat i els que s’han interessat per la qüestió catalana. L’elecció dels diputats alemanys, francesos i anglesos és estratègica perquè “procedeixen dels països més importants de la UE, els que faran decantar la balança” en cas que la partida del procés es jugui en terreny internacional, asseguren els consultats. Suècia, d’altra banda, és un estat “molt compromès” amb els valors democràtics i amb una “llarga experiència” en processos de mediació internacional que pot ser sensible al que pugui passar a Catalunya.

Irlanda i l’Uruguai, en canvi, són casos diferents, ja que són estats que han aixecat el dit interessats per la situació política a Catalunya: el secretari d’Exteriors, Roger Albinyana, ha comparegut davant els Parlament d’aquests estats i s’ha sotmès a les preguntes dels seus diputats. En el cas dels irlandesos l’ús de les eleccions com a plebiscit per decidir sobre la independència és més senzill d’explicar que en altres casos per la seva pròpia història, expliquen les fonts consultades. L’any 1918, les eleccions a la cambra de Westminster (Regne Unit) van convertir-se en unes plebiscitàries de facto. Els diputats del Sinn Féin van rebutjar prendre possessió del seu escó a Londres i van fundar la república irlandesa.

Segons els consultats, la delegació arribarà divendres 25 de setembre, el dia dels mítings finals, i marxarà l’endemà de les eleccions. El dia D la comitiva serà present a l’obertura i tancament d’un col·legi electoral, i també es reuniran amb alcaldes de localitats pròximes a Barcelona. La delegació també es reunirà amb Meritxell Borràs, consellera de Governació, per tractar l’organització dels comicis des d’un punt de vista logístic i aclarir el funcionament del sistema electoral. Alhora, mantindran contactes amb tots els actors: partits independentistes i unionistes, passant pels de la tercera via. La nit electoral, que viuran des del Parlament, també tindrà una mirada europea.

El procés arriba al Parlament belga

Irlanda, l’Uruguai, el Paraguai, els Estats Units i, ara, Bèlgica. En els últims mesos, el secretari d’Afers Exteriors del Govern, Roger Albinyana, i el secretari general del Consell de la Diplomàcia Pública (Diplocat), Albert Royo, han augmentat la seva activitat pública a l’estranger. Després d’explicar-se la setmana passada davant de congressistes nord-americans i aconseguir un pronunciament a favor del dret a l’autodeterminació de Catalunya, demà els representants d’Exteriors del Govern seran a Bèlgica per explicar al Parlament el procés català. Segons ha pogut saber l’ARA, Albinyana compareixerà en audiència a la comissió d’Afers Exteriors i se sotmetrà a les preguntes dels diputats, a l’estil del cicle de compareixences anteriors a Parlaments europeus i americans.

stats