CANVI DE CICLE
Política 13/12/2013

Camats avança que el vot final d'ICV a la consulta dependrà de l'actitud de l'Estat

La líder ecosocialista sol·licita la convocatòria del Pacte Nacional pel Dret a Decidir després que el Consell Nacional del partit hagi avalat l'acord de la consulta

Acn
2 min

BarcelonaUn cop fet públic l'acord sobre la data, la pregunta i la via legal per la consulta, ICV entén que la responsabilitat de moure fitxa és ara de l'Estat. La coordinadora nacional del partit, Dolors Camats, ha reptat el govern espanyol a assumir que existeix un "conflicte polític" i a proposar una solució, tenint en compte que la consulta és "inevitable". De l'actitud de l'Estat dependrà el vot final d'ICV a la qüestió sobre la independència: "si continua sord i hostil és evident que nosaltres també anirem prenent posició".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'Estat és qui s'ha de moure i entendre que aquí hi ha un conflicte polític", ha insistit la coordinadora nacional ecosocialista, que ha deixat clar que el sí d'ICV a la creació d'un Estat és absolut i que el sí o el no a la independència dependrà en bona mesura de la reacció que tingui el govern espanyol durant els propers mesos. L'"hostilitat" amb què es va expressar Mariano Rajoy un cop conegut l'acord sobre la consulta no és un bon símptoma i Camats ha reclamat un canvi d'actitud del president espanyol i també del PSOE, i ha contraposat les seves afirmacions a les de Izquierda Unida, que accepta la consulta i la formulació que han fet els partits catalans.

El camí per convocar la consulta ha continuat un dia després de l'anunci de l'acord amb el registre de la proposició de llei que finalment el Parlament enviarà al Congrés per demanar la transferència a la Generalitat de les competències per convocar referèndums. La líder ecosocialista ha garantit que els esforços per garantir la convocatòria de la consulta continuaran durant els propers dies, setmanes i mesos i ha avançat que, de manera urgent, ICV sol·licitarà la convocatòria del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que aplega entitats i moviments socials, perquè "ratifiqui i impulsi" l'acord. El consens polític ha d'anar acompanyat d'un consens social evident segons Iniciativa.

La colíder dels ecosocialistes també s'ha referit al contingut de l'acord que aquest 12 de desembre va ser anunciat pel president de la Generalitat. "Deixar de ser una Comunitat Autònoma per tenir la sobirania per decidir la relació amb l'estat espanyol es pot concretar amb aquesta pregunta, però com a ICV teníem un encàrrec doble, no només el d'aquest trencament sinó també permetre que se sumés la gent que des de l'independentisme, des del federalisme, des de la indignació volen que la situació canviï", ha destacat. Camats ha explicat que els consellers nacionals d'ICV han valorat positivament que la pregunta hagi complert amb els dos objectius. De fet, el consell nacional ha avalat l'acord per unanimitat.

stats