Política 10/07/2017

Domènech anuncia per primer cop la seva "plena predisposició" a votar l'1-O

El coordinador d'EUiA, Joan Josep Nuet, també avança que participarà al referèndum

Xavi Tedó
3 min
Xavier Domènech, durant la seva intervenció a la moció de censura / EFE

BarcelonaDesprés que la coordinadora nacional de Catalunya en Comú (CatComú) avalés aquest cap de setmana prendre part en l'1-O com en un acte de "mobilització pel dret a decidir" sense caràcter vinculant com ja va avançar l'ARA el 31 de maig, el coordinador del partit, Xavier Domènech, ha anunciat avui la seva "plena disposició" a votar l'1 d'octubre. En una entrevista a RAC1, el líder dels comuns ha remarcat que sempre ha votat als referèndums donant a entendre que també ho farà l'1-O però sense confirmar-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Domènech ha demanat abans al Govern que passi de la "fase declarativa" a la "concreció" respecte a l'1-O, tant pel que fa als detalls de la votació com als passos a seguir quan la llei del referèndum sigui suspesa. De fet, el coordinador de CatComú s'ha mostrat convençut que "després de l'1-O haurem de seguir defensant el referèndum".

I és que, al seu parer, l'única diferència entre la votació que ha promès el Govern i la del 9-N serà un major "nivell de confrontació". "Serà una mobilització d'afirmació de drets i de sobirania de Catalunya davant la negativa al diàleg i repressió de l'estat espanyol", ha dit, i ha conclòs: "Hem defensat, defensem i defensarem el referèndum".

Pel que fa a la posició dels comuns, Domènech ha subratllat que "reflecteix la d'una part important del país". "Som l'únic espai polític que és plural", ha afirmat abans d'explicar que "hi ha gent que hi participarà i gent que no vol".

En la mateixa línia s'ha expressat a Catalunya Ràdio, la portaveu i coordinadora de Comunicació dels comuns, Elisenda Alamany, que s'ha mostrat també disposada a votar: "La meva predisposició és plena per anar a votar l'1-O". "'Hi serem' vol dir que hi haurà gent que participarà", ha afegit Alamany. També ha obert la porta com ja va fer Domènech dissabte a fer campanya: "Cridarem o no a la participació més endavant" quan el Govern "defineixi com es vincula o s'articula l'1-O". "Ningú a Catalunya en Comú està en contra que ningú vagi a votar", ha assegurat Alamany després que un dels textos que es va posar sobre la taula a la coordinadora, tot i que es va retirar, instava la confluència a rebutjar el referèndum.

Nuet anirà a votar l'1-O però insisteix que "no és un referèndum"

El líder d'EUiA i dirigent de CatComú, Joan Josep Nuet, ha anunciat també aquest dilluns que anirà a votar l'1 d'octubre encara que el seu partit consideri que "no és un referèndum". "Entre l'immobilisme i la participació estarem amb la gent mobilitzada" ha revelat en una entrevista a la Cadena Ser. "Nosaltres no observarem això des del sofà" ha afegit el màxim dirigent d'EUiA, que fa un mes ja va dir que no es quedaria a casa l'1-O.

Nuet Ha explicat que és partidari que els catalans puguin anar a votar l'1 d'octubre tot i que el Tribunal Constitucional (TC) dictamini eventualment que el referèndum que la Generalitat preveu convocar és il·legal. "Moltes coses de la política potser no estan en la Constitució, i la història i les lleis es canvien des de la mobilització", ha argumentat Nuet, que -com a membre de la mesa del Parlament- s'enfronta amb un procés judicial per haver avalat el debat de diverses iniciatives sobiranistes a la cambra catalana.

En una línia semblant a la de Domènech, Nuet ha negat que comuns siguin ambigus amb l'1-O i ha afirmat que són "una fotografia de la Catalunya real", on conviuen persones que volen votar i les que no. "Si som ambigus com el nostre poble, benvinguda aquesta ambigüitat", ha sentenciat.

stats