Política 24/05/2015

Colau: "Aquesta ha estat la victòria de David contra Goliat"

La líder de Barcelona en Comú es mostra disposada a governar: "Amb tota la humiliat i determinació, vull ser la propera alcaldessa de la capital de Catalunya".

Núria Orriols
4 min
Ada Colau, líder de Barcelona en Comú, celebra la victòria / Pere Virgili

BarcelonaBarcelona en Comú ha guanyat les eleccions a Barcelona i Ada Colau, icona de la lluita pel dret a l'habitatge, pot ser la propera alcaldessa (la primera) de la capital catalana. Una notícia que s'ha rebut amb eufòria a l'antic recinte fabril Fabra i Coats, al districte de Sant Andreu (Barcelona). Ple de gom a gom, han ovacionat a la líder de Barcelona en Comú que, a les 22.50 hores de la nit, ha sortit a donar la cara per la victòria. "Teníem una oportunitat històrica i l'hem aprofitat", ha dit, "aquesta ha estat la victòria de David contra Goliat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva primera valoració després de la victòria, ha assegurat que Barcelona en Comú està "disposada" a governar perquè han estat la llista més votada. "Amb tota la humilitat i determinació, dic que vull ser l'alcaldessa de Barcelona", ha dit. "Hi ha un procés imparable i col·lectiu amb tota l'empenta dels barris de Barcelona", ha remarcat, "vull ser alcaldessa perquè mai més hi hagi ciutadans de primera i de segona".

També ha reivindicat el dret a decidir la relació amb l'estat amb "respecte" i "llibertat". "Vull ser alcaldessa de la capital de Catalunya, un poble que té dret a decidir el seu futur", ha clamat.

Amb el 99,84% escrutat, Colau hauria tret 176.337 vots enfront de 158.928 per Xavier Trias (un avantatge de tres punts en percentatge de vot: 25,21% i 22,72%, respectivament). Pel que fa al vot per districtes, Barcelona en Comú s'ha imposat a Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Sant Martí, Nou Barris, Sant Andreu i Horta-Guinardó.

"Responsabilitat" a la resta de partits

La líder de la coalició d'esquerres no ha defugit però, la responsabilitat. Entre les aclamacions, ha assegurat que la feina comença ara i que el canvi no serà possible sense la participació i la implicació de la ciutadania. Així, ha instat als ciutadans a ser "protagonistes del canvi".

Alhora, ha interpel·lat directament a la resta de forces polítiques, conscient del panorama polític fruit d'aquest 24-M: "Demano responsabilitat" per governar Barcelona. El que vol la ciutadania, ha dit, és que es posin els "objectius per davant de les sigles".

El ple de l'ajuntament estarà fragmentat en els propers quatre anys. Amb el 99,76% escrutat, C's i ERC empaten a 5 regidors, el PSC 4 i el PP i la CUP 3. Totes les mirades apunten a republicans i socialistes, la forces frontissa que poden fer batlle a Xavier Trias o alcaldessa a Ada Colau.

Suport a les "forces del canvi"

Colau ha assegurat que no ho han posat "gens fàcil" i que malgrat que han dit "barbaritats", han superat els obstacles "amb il·lusió". "Des de la maternitat, no em puc imaginar cap altra experiència comparable, perquè estem fent història", ha exhibit Colau. "Podem ser la punta de llança del canvi i animar a altres processos. Podem fer de Barcelona referent al món de justícia i democràcia", ha clamat.

D'aquesta manera, també ha donat suport els nous partits que han irromput amb força per aquestes eleccions municipals. "Volem felicitar especialment a totes les forces del canvi que a Catalunya i tot l'Estat estan guanyant espais de llibertat", ha dit.

La líder de Barcelona en Comú ha tret pit per haver aixecat una candidatura amb "poc temps", "sens gairebé diners ni estructura professional", ha dit. Per a Colau, ha guanyat l'"esperança" i la "il·lusió" en contra de la "campanya de la por" i la "resignació".

Triomf als feus socialistes

Barcelona en Comú ha estat primera força en els barris populars de la capital catalana, feus tradicionals del PSC. Els barris de Sant Martí, Sant Andreu, Horta-Guinardó (d'on és filla Colau), Ciutat Vella i Nou Barris han votat massivament a la nova coalició d'esquerres -ha concentrat fins el 30% dels suports. És en aquests districtes, precisament, on Barcelona en Comú ha bolcat la seva maquinària, conscient que la mobilització de la població podia donar una empenta a Ada Colau. I així ha estat.

Nou Barris, precisament, va ser escenari de la presentació dels eixos del programa electoral d'Ada Colau, de la demostració de força amb el líder de Podem, Pablo Iglesias i del seu míting final de campanya. Barcelona en Comú ha fet forat als feus històrics del socialisme -el PSC va ser la força més votada en aquests districtes el 2011.

També ha estat en aquests districtes on més ha pujat la participació, en alguns d'ells, com Sant Martí Sant Andreu o Nou Barris. La participació a Barcelona ha estat del 57,92%, aproximadament quatre punts més que el 2011.

La bandera de la regeneració

L'estratègia de Barcelona en Comú passava per mobilitzar els vots a les zones més abstencionistes per desbancar a Xavier Trias i presentar-se com a alternativa a CiU. Per fer-ho, Colau ha abanderat la regeneració democràtica i la lluita contra la corrupció. S'ha presentat com l'opció del canvi enfront un Trias que pertany a una formació esquitxada per casos de corrupció. "Al senyor Trias no li agrada que li parlin de corrupció. Però si no vol que li parlin de la corrupció, que deixi el partit", va replicar Colau al seu míting final.

Herrera atribueix el resultat a la "confluència"

L'estratègia dels ecosocialistes en aquestes municipals ha estat integrar-se en les coalicions de la nova esquerra i abanderar el canvi. Ha estat el cas també de Barcelona, on formen part de la candidatura liderada per Colau.

El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha valorat el resultat des de la seu del partit a Barcelona. Després de la victòria, ha qualificat d'"històric" el resultat de Barcelona en Comú i ha atribuït els bons resultats del partit a la "confluència de partits". "La suma ha tingut tot el sentit", ha assegurat Herrera.

Els resultats que ha obtingut Colau disten de la força que ICV-EUiA, que forma part de la coalició Barcelona en Comú, va tenir el 2011. En la majoria de districtes va ser la penúltima força i va obtenir 5 regidors al consistori.

stats