CAP AL 26-J
Política 23/05/2016

ERC es compromet a ajudar Podem a canviar l'Estat però li demana "reciprocitat" per assolir la independència

Rufián destaca avançar cap a la República catalana "sense demanar permís" és l'única opció de canvi per al país

Roger Tugas
2 min
Joan Tardà i Gabriel Rufián, que van liderar la llista d’ERC al Congrés el 20-D i ara repetiran, van reclamar ahir que es ratifiqui la llei.

BarcelonaEls estrategues d'ERC ja han decidit on situar el punt de mira fins el 26-J. Ho ha deixat clar aquest dilluns el seu cap de files, Gabriel Rufián, que en la presentació de la campanya electoral només ha citat Podem. I és que l'objectiu dels republicans és disputar la bandera del canvi a En Comú Podem, amb el matís que ells no esperaran a que l'Estat canviï, sinó que pretenen tirar pel dret "sense demanar permís", com resa el seu lema de precampanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Respectem molt els companys de Podem, els ajudarem com fins ara, amb la premissa d'estar al costat de la gent, per dignificar la vida de la gent", ha afirmat Rufián, qui també ha reclamat a la formació de Pablo Iglesias "reciprocitat". "Nosaltres sí que podem, l'únic canvi possible és la República catalana", ha subratllat.

Sigui com sigui, el cap de files d'ERC ha assegurat que encara aquesta campanya "amb molta més tranquil·litat que l'anterior", ja que entén que els diputats del grup ja han "fet una marca" amb les seves intervencions. "Ens dedicarem a reivindicar la feina feta i demanar ser una mica més forts a aquell Congrés que és un enorme espai mediàtic que, si no omplim nosaltres, ho farà un altre", ha apuntat.

I, lligant-ho amb el lema de precampanya, Rufián ha subratllat que "davant un estat que no vol canviar i que usa les institucions contra el vot de la gent, a qui molesta més una estelada que una bandera franquista, que frena totes les lleis socials del Parlament, on tornaran a guanyar els mateixos, mai més demanarem permís, no tornarem a fer-ho". Un discurs, de fet, similar al lema #SensePor que usa la CUP en la campanya a favor de la desobediència i que el dirigent republicà accepta: "Estem molt a prop de la CUP, som d'esquerres i republicans com ells".

Campanya en favor de la manifestació de diumenge

En tot cas, el portaveu del grup al Congrés i número dos a la candidatura, Joan Tardà, ha asseverat que "la feina prioritària aquesta setmana és convertir en exitosa la manifestació de diumenge", convocada pels sindicats CCOO, UGT i Intersindical-CSC, entitats com la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), l'ANC o Òmnium Cultural, i els partits CDC, ERC, PSC, ICV i CUP amb el lema "Els drets no se suspenen: treball digne, drets socials, democràcia real".

I és que, segons el diputat, la marxa "hauria de ser un èxit", ja que "per primer vegada organitzacions molt diferents amb què compartim estratègies i objectius i hi mantenim desacords ens posem d'acord en una reivindicació", que és "fer prevaler el dret al treball digne, a gaudir de tots els drets socials i a viure en una democràcia real per damunt del Tribunal Constitucional (TC)". Per això, ha fet una "crida a fer una demostració de força denunciant un TC que ens suspèn totes les lleis socials que, des del Parlament, anem endegant i que impedeix l'exercici del dret a decidir que reclama el poble de Catalunya".

stats