HORITZÓ ELECTORAL
Política 03/09/2015

Els sobiranistes d’ICV i EUiA insten Rabell i Romeva a sumar

Reclamen que blindin la ruptura nacional i social al costat de la CUP

Roger Tugas
3 min
Els sobiranistes d’ICV i EUiA insten Rabell i Romeva a sumar “Pablo Iglesias farà  un pas més pel que fa  a la sobirania catalana”

BarcelonaQue la disputa electoral no impedeixi una unitat d’acció conjunta de les candidatures favorables a avançar cap a la República Catalana després del 27-S. Aquest és un dels objectius que persegueix l’Acord d’Esquerres per la República Catalana (AExRC), una associació impulsada pels sectors sobiranistes d’ICV i EUiA que inclou també simpatitzants d’ERC i de la CUP, i sindicalistes. Per fer-lo possible, ha impulsat un compromís que aspira que subscriguin els caps de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, i la CUP, Antonio Baños, que els comprometria a afavorir una majoria i un govern que persegueixin aquest objectiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document, al qual ha tingut accés l’ARA, es titula Compromís per una majoria parlamentària a favor de la República Catalana lliure i considera que les eleccions són “determinants”, motiu pel qual aspira a “garantir una àmplia majoria parlamentària a favor d’iniciar un procés constituent d’una República Catalana i de la independència”.

En concret, reclamen a les tres llistes que assumeixin quatre punts, el primer dels quals és l’impuls en el ple d’una declaració a favor d’exercir aquesta legislatura la plena sobirania, promovent “la desconnexió amb les estructures de l’estat espanyol”. El segon és el suport a un procés participatiu per “assentar les bases de la Constitució de la República Catalana”, que haurà d’aprovar el Parlament i sotmetre’s a referèndum. El tercer és preveure en el nou marc mesures de regeneració democràtica, drets socials i un model de gestió econòmica “públic i propi”. L’últim punt és donar suport a un govern compromès amb la gestió d’aquest procés constituent.

Sobre el paper, pot semblar que el document posa en un compromís sobretot la candidatura en què participen ICV i EUiA, Catalunya Sí que es Pot, que aposta per un procés constituent cap a la República Catalana, però amb un referèndum que ha de ser pactat sobre la relació amb l’Estat, i Rabell ha deixat clar que no governarà amb Artur Mas. Però el vicepresident de l’AExRC, Francesc Matas, no ho veu així. “Totes les llistes tenen contradiccions”, afirma. I recorda que, per exemple, Junts pel Sí ha situat Catalunya Sí que es Pot en el bloc del no, i inclou CDC, a qui creu que li pot costar assumir certes reivindicacions socials.

Ruptura social i nacional

Així, Matas considera que la tasca de l’associació ha de ser garantir “que hi hagi ruptura i procés constituent, si pot ser amb una majoria d’esquerres”, i destaca que “la ruptura ha de ser social i nacional, però cal complementarietat”. En tot cas, des d’AExRC no creuen que el referèndum pactat que defensa Rabell sigui possible, ja que les forces estatals que el defensen, Podem i IU, “no obtindran els dos terços del Congrés per fer-lo viable”. Sí que apunten, però, que, encara que el procés s’iniciï unilateralment, caldrà negociació amb l’Estat i amb la comunitat internacional, motiu pel qual no és indiferent el que passi a les eleccions espanyoles. A més, recorda que “una part del país vol un altre vot de confiança a l’Estat”.

Tot i la dificultat d’una entesa sobiranista com la de l’inici de l’última legislatura, Matas confia que acabi trenant-se. I subratlla que l’èxit de la mobilització a la Meridiana l’11 de setembre hi ajudaria.

“Pablo Iglesias farà un pas més pel que fa a la sobirania catalana”

“Pablo Iglesias farà un pas més aquesta campanya pel que fa a la sobirania de Catalunya”. Aquest és l’anunci que va fer ahir el candidat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, en una entrevista al 3/24. Nou dies abans de l’inici de la campanya electoral del 27-S, Rabell va insinuar un compromís ferm del líder de Podem amb l’anhel del dret a decidir. El candidat no va precisar quin serà exactament aquest pas, però sí que va afirmar que no es pot “donar per amortitzada” la petició d’un referèndum sobre el futur polític de Catalunya.

stats