Política 18/07/2014

La FAES dóna per impossible la tercera via

Considera que les "cessions" a Catalunya que demanen els defensors de la tercera via són una "invitació a la reincidència"

Europa Press
2 min

MadridEl secretari general de la FAES, Javier Zarzalejos, considera que les cessions que demanen els defensors de la 'tercera via' per a Catalunya no serien suficients per al "nacionalisme" sinó que, "pitjor encara", serien una invitació a la reincidència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una anàlisi publicada aquest divendres, Zarzalejos carrega contra la "tercera via" entesa com la redacció d'una disposició addicional de la Constitució en què Catalunya sigui reconeguda com a nació, es blindi la competència de la Generalitat en matèria lingüística, cultural, educativa i d'organització territorial i s'estableixi una agència tributària catalana que, "sense perjudici de la capacitat normativa de què disposa Catalunya, recapti tots els impostos i cedeixi a l'Estat una "quota de solidaritat".

En tot cas, subratlla que això és canviar la Constitució, en contra del que alguns sostenen, i es pregunta si una disposició addicional pot "afectar la definició nacional d'Espanya", establerta en l'article 2 de la Constitució i als drets lingüístics i educatius dels articles 3 i 27 o si pot "alterar el sistema constitucional d'atribució de competències per a una sola comunitat".

Zarzalejos posa en dubte que, com diuen els seus promotors, aquesta fórmula tingui "l'efecte d'esvair l'independentisme" i recuperar "l'amigable 'conllevanza'". I es pregunta "on estan les contrapartides del nacionalisme català" en aquest suposat "pacte" que, al seu parer, només serviria perquè alguns quedessin "provisionalment satisfets i de pas reivindiquessin els èxits d'una estratègia de ruptura".

A més, el responsable de la fundació del PP es pregunta què tindria aquesta fórmula de "federalista". Segons la seva opinió, el federalisme "s'ha convertit en el que en cada cas volen que sigui els que es proclamen federalistes", un concepte "de goma" que tant serveix "per etiquetar els arguments més anacrònics de l'historicisme jurídic com per argumentar a favor del desteixir confederal de l'Estat".

D'altra banda, Zarzalejos dubta que l'anomenada "tercera via" estigui guanyant terreny en vigílies de la reunió que mantindran el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Artur Mas. "No ho crec. Ni crec que hi hagi cap raó per pensar que aquesta pretesa fórmula de negociació tempta de cap manera a Mariano Rajoy com un camí practicable", argumenta.

Segons la seva opinió, això queda ben clar en el fet que Rajoy ha insistit molt en que la seva resposta al procés sobiranista impulsat per Mas estarà "en paràmetres estrictament constitucionals" i que ni ell ni cap president del govern pot decidir "el que afecta a tots els espanyols" en una "conversa amb un president autonòmic, encara que sigui el català".

stats