Política 18/10/2017

“Falten les mans dels Jordis, hi poso les meves per suplir les seves”

I. González / G. Martínez
2 min
La Meritxell, l’Amparo i l’Èric, ahir a Lleida.

LLEIDA

L’Amparo, amb 66 anys, ho havia vist tot fins a l’1 d’octubre, quan la Policia Nacional va empènyer i estirar dels cabells les seves amigues per entrar al seu col·legi electoral. A dins la seva filla, la Meritxell, amagava les urnes: “Per assegurar un futur millor al meu fill”, diu. L’Èric, de 9 anys, sentia la cridòria des de casa, a pocs metres. A diferència d’aquell dia, ahir estaven tots tres junts per dir a l’estat espanyol que ningú no els separarà mai més. “Nosaltres ens separarem d’ells”, va etzibar la Meritxell.

“Està molt nerviosa”, deia la filla mentre observava com l’Amparo lligava l’estelada al coll de l’Èric, que va demanar de sortir abans de l’entrenament de futbol “per acompanyar la iaia”, a qui últimament veu plorar sovint. Com a membres del Grup Cultural Garrigues, les tres generacions d’aquesta família van encapçalar, juntament amb desenes de representants d’entitats sobiranistes més, la manifestació de Lleida. Un espontani va cridar: “L’alcalde no és aquí!” I la Meritxell va respondre: “Això és el que hauria de fer!” Àngel Ros no hi era.

El silenci va envair el seguici, que va anar des de la seu de l’ANC a Lleida fins a la d’Òmnium. Al primer crit de “Democràcia!” el va acompanyar un eco eixordador amb el suport del petit Èric, que va aconseguir treure’s la vergonya del damunt. La Meritxell va saludar un home, que li va tornar la salutació amb el rostre seriós. “Últimament només ens veiem en coses així”, van comentar tots dos en veu baixa. L’Amparo, la matriarca de la família, va explicar que la Meritxell tenia la gola “desfeta” de tantes manifestacions. “Són mossos, oi?”, va preguntar en veure agents de policia i una furgoneta. La seva filla la va tranquil·litzar: “Sí, mare, no pateixis”.

“Aquí, avui, hi ha molts Jordis”, va dir Montserrat Torres, d’Òmnium Lleida, llegint el manifest. Segons els Mossos hi havia fins a 18.000 Jordis. La Meritxell aixeca els quatre dits de les dues mans: “Falten les mans dels dos Jordis. Jo hi poso les meves per suplir les seves”, va dir la Meritxell. Ho van fer tots tres. Junts.

stats