Política 23/07/2015

Felip VI, en un acte amb Mas: "Respectar la llei és l'exigència ineludible per a una convivència en pau i llibertat"

El monarca es retroba amb Mas en l'acte de graduació a Barcelona dels 35 nous jutges de l'Escola Judicial

Laia Vicens
2 min
El rei Felip VI i el president de la Generalitat, Artur Mas, amb dues de les noves jutgesses, a més del president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá / ACN

BarcelonaUna setmana després de la tensa trobada a la Zarzuela, Artur Mas i el rei Felip VI s'han retrobat, aquest cop, a Barcelona, en l'acte de graduació dels 35 nous jutges de l'Escola Judicial. En el seu discurs, el monarca ha afirmat que "respectar la llei és la font de legitimitat i l'exigència ineludible per a una convivència democràtica en pau i llibertat". Les paraules de Felip VI arriben poques hores després que el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, revelés que el rei pensa que la postura de Mas sobre la independència és "irreconduïble".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El rei, que ha centrat el seu discurs a congratular-se per l'assoliment de l'estat de dret a l'estat espanyol, ha assegurat que el respecte a l'ordenament jurídic "mai ha sigut i mai ha de ser" un "simple tràmit, una mera formalitat, una alternativa". Per això, ha animat els nous jutges a "vetllar" per aquest estat de dret amb "gran responsabilitat", una responsabilitat que ha estès també "a les altres institucions", en una al·lusió implícita a la Generalitat i al Govern de Mas.

En el seu discurs, Felip VI ha defensat que la Constitució ha donat a l'Estat una de les "etapes més llargues d'estabilitat i progrés". Una carta magna que garanteix l'estat social i democràtic de dret, que al seu parer és una "aspiració llarga i legítimament sentida i desitjada per a tots". Per això, ha demanat que es preservi, perquè és "imprescindible" per al funcionament de l'Estat.

Una breu conversa

Abans de començar l'acte, el rei Felip VI i Artur Mas han parlat durant escassos segons. Mas ha gesticulat i ha assenyalat la sala mentre el monarca mantenia un rostre tens. La freda conversa ha recordat a la que van tenir fa una setmana davant les càmeres al Palau de la Zarzuela.

35 nous jutges

L'acte ha servit per entregar els despatxos a les 25 dones i 10 homes que formen part de la última promoció sortida de l'Escola Judicial. Les dones ja suposen més de la meitat dels 5.352 jutges de l'Estat, i representen el 71,4% dels integrants de la nova promoció.

Tots ells s'integraran a partir d'ara a la carrera judicial: nou ho faran a Madrid, cinc a Catalunya, quatre al País Valencià, dos a les Illes Balears, dos al País Basc, Castella i Lleó i Castella-La Manxa i un més a Cantàbria, Canàries, la Rioja, Galícia i Astúries.

stats