Política 18/10/2016

Fernández defensa davant els senadors i diputats del PSOE l'abstenció com "el mal menor"

El comitè federal on s'haurà de decidir la postura queda fixat per a aquest diumenge. El president de la gestora socialista creu que unes noves eleccions només decidiran "com i amb quants diputats" governarà Rajoy

Dani Sánchez Ugart
3 min
El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, el president de la gestora, Javier Fernández, i el portaveu al Senat, Vicente Álvarez Areces / ACN

MadridEl president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, ha defensat aquest dimarts en un discurs davant els diputats del seu partit l'abstenció a la investidura de Rajoy, perquè unes noves eleccions "només decidiran com i amb quants diputats" governarà l'actual president espanyol en funcions. "Som al territori del mal menor. Cap de les dues opcions és bona", ha considerat Fernández, que ha reiterat que "l'abstenció no és donar suport", però no hi ha "cap alternativa" que no sigui tornar a les urnes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El comitè federal que ha de decidir aquesta postura ha estat convocat finalment avui per diumenge que ve, dia 23, just un dia abans que el rei iniciï la ronda de contactes amb els líders dels partits per decidir si nomena un candidat.

Davant un nodrit grup de representants del partit al Congrés i al Senat, Fernández ha qualificat de "moment vertiginós" el que travessa la formació. A la reunió no hi han assistit tots els diputats. L'absència més notable ha estat la de l'ex secretari general, Pedro Sánchez, tot i que sí que hi havia alguns dels seus col·laboradors, com César Luena, que ha descartat a la porta saltar-se la disciplina de vot, tot i que ha desitjat que guanyi el no a Rajoy al comitè federal.

Fernández ha fet autocrítica per no haver encarat el debat de l'abstenció abans: "Em sento molt responsable de no encarar el problema i debatre'l amb lleialtat i sentit crític". A més, ha assegurat que la gestora que presideix té la funció de dur la formació a un "congrés de reconstrucció", després de "l'espectacle d'enfrontament i la lluita caïnita" de les últimes setmanes. Al davant, segons el seu diagnòstic, hi ha el PP, un partit "reaccionari" però "corretjós, rocós", i que "ha aconseguit dues vegades ser el partit més votat", tot i l'ombra de corrupció. I també Podem, que té la "pretensió de ser un partit hegemònic de l'esquerra i de convertir el PSOE en un partit subaltern".

"L'edifici polític del PSOE està molt danyat, però conservem el solar", ha dit, abans de recordar que el PSOE va travessar, després de la Guerra Civil, moments nefastos i els va superar.

Iceta: "Si no hi ha més remei, amb 12 abstencions ja fan"

El líder del PSC, Miquel Iceta, també s'ha referit aquest dimarts a l'eventual investidura de Rajoy, davant la qual els socialistes catalans mantenen que votaran no. No obstant això, en declaracions a 'El matí de Catalunya Ràdio' Iceta s'ha referit a la possibilitat que el PSOE opti per una abstenció parcial. Es tracta d'una fórmula que en una entrevista a l'ARA va qualificar d'opció "intel·ligent" i que permetria als socialistes catalans mantenir la coherència i minimitzar el xoc amb Ferraz. "Si no hi ha més remei que investir Rajoy, potser amb 12 vots [abstencions] ja fan, no?", ha reflexionat el líder del PSC, però ha afegit: "És una decisió que han de prendre els que es volen abstenir. [...] Nosaltres votarem que no".

Iceta ha insistit que s'esforçarà perquè el PSOE entengui la ferma oposició del PSC a deixar governar Rajoy: "Espanya és el que més em fa patir. M'agradaria que la resta d'espanyols veiessin que quan diem que no, és perquè no vivim en una altra galàxia, sinó perquè també ens considerem espanyols i creiem que un govern del PP és dolent".

En un tuit posterior a l'entrevista, Iceta ha volgut deixar clar que tant ell com el PSC seguiran defensant el no a Rajoy: "Cap marge per facilitar la seva investidura", ha dit.

stats